31.2 C
Chișinău

Premierul Dorin Recean ignoră nemulțumirile magistraților. Acesta declară că va continua să dea numele celor care „afectează statul” | VIDEO

”Dorin Recean va continua să informeze cetățenii Republicii Moldova despre deciziile judecătorilor care afectează statul.” Astfel a comentat prim-ministrul nemulțumirile magistraţilor care susțin că politicul se implică prea mult în domeniul justiției. Oficialul mai spune că nu vede în asta o tensiune dintre justiţie şi politic, ci o aşteptare legitimă a cetăţenilor ca nimeni să nu fie corupt. 

DORIN RECEAN, prim-ministrul: „Nimeni, nimeni, dar mai ales judecătorii, procurorii, care sunt în ierarhia aplicării legii, să nu comită ilegalități, să nu fie corupți, să nu aprobe decizii care afectează statul Republicii Moldova, bugetul Republicii Moldova. Eu, personal, voi continua să îmi îndeplinesc datoria mea de prim-ministru, să informez cetățenii Republicii Moldova despre deciziile care afectează statul Republica Moldova, despre deciziile care afectează fiecare cetățean din această țară”.

Anterior, Dorin Recean a criticat în mod direct şi repetat mai multe magistrate de la Curtea de Apel şi Judecătoria Chişinău, criticând deciziile lor în cazurile legate frauda bancară, furtul miliardului şi excluderea din cursa electorală a candidaților Partidului „Șansă”.

Consiliul Superior al Magistraturii s-a arătat atunci îngrijorat de afirmaţiile premierului. Iar Judecătoria Chișinău a declarat că magistraţii la examinarea cauzelor sunt independenți.

Şi Comisia Vetting a menţionat că mai multe îngrijorări au fost exprimate cu privire la procesul de evaluare, în special în lumina declarațiilor făcute de unii politicieni, care au criticat anumite hotărâri judecătorești.

Şi-a exprimat îngrijorarea și dezaprobarea față de declarațiile lui Recean și Asociația Judecătorilor. Liderul Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, a calificat gestul premierului drept o încălcare a principiilor separației puterilor în stat. Iar Curtea de Apel a refuzat să comenteze declarația șefului Guvernului.

Purtătorul de cuvânt al Executivului nu ne-a răspuns atunci pentru o reacție.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE