18.3 C
Chișinău

Pensiile vor fi indexate cu 4,2% și nu cu 6% așa cum promiteau autoritățile. Alexei Buzu: Vârstnicii nu-și vor recupera banii pierduți în 2022 | VIDEO

Din 1 aprilie, pensiile vor fi indexate cu 4,2%, nu cu 6%, așa cum autoritățile anunțase în decembrie anul trecut. În plus, ministrul Muncii și Protecției Sociale spune că vârstnicii nu-și vor recupera banii pierduți anul trecut la indexarea cu 15%, întrucât, potrivit lui Alexei Buzu, „a fost menținută puterea de cumpărare” și nu mai sunt bani.

În cadrul emisiunii Rezoomat de la Rlive TV, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a declarat că decizia de indexare a pensiilor cu 4% în loc de 6%, se bazează pe datele de la sfârșit de an care arată că rata inflației este 4,2%.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Noi am luat hotărârile necesare cu Biroul Național de Statistică, cu Casa Națională de Asigurări Sociale. Datele cu privire la inflație ne arată că avem o inflație de 4,2% aceasta va fi rata de indexare a pensiilor din acest an”.

Mai mult, ministrul a adăugat că vârstnicii nu-și vor recupera banii pierduți anul trecut când pensiile au fost indexate cu 15% și nu cu 30, care era rata inflației de atunci.

Moderatorul emisiunii: Anul trecut când inflația era de 30%, autoritățile au spus ca nu sunt bani și prin derogare de la lege s-a indexat cu doar 15%. În acest an n-ar trebui oamenii să-și recupereze banii pe care nu i-au primit în 2022?

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Anul trecut pensiile s-au indexat cu 15%, dar cum a apărut această cifră de 15%? Pensiile s-au indexat cu cat au crescut încasările în 2022 față de 2021”.

În acest an, 530,6 mii de persoane vor beneficia de pensie pentru limita de vârstă. Cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă constituie 2 620,62 lei. La începutul lunii octombrie 2023, în Republica Moldova erau 675,6 mii pensionari, adică, cu 303 persoane mai puţine decât acum un an.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE