18.3 C
Chișinău

Nou primar din partea PAS, cu probleme vechi de corupție: Alexei Percemlî recunoaște că e vizat de un dosar penal, dar se declară nevinovat | VIDEO

Un nou incident legat de Alexei Percemli, care duminică a câștigat alegerile locale repetate a primarului comunei Bubuieci, care au avut loc după ce Comisia Electorală Centrală a anulat mandatul reprezentantului partidului Mișcarea Alternativă Națională. Candidatul partidului Acțiune și Solidaritate este inculpat într-un dosar de corupție, potrivit unei anchete a jurnalistului Gabriel Călin, publicate astăzi. În replică, Percemlî a scris pe pagina sa de socializare că într-adevăr figurează într-un proces judiciar, dar neagă categoric toate acuzațiile aduse împotriva lui.

Jurnalistul Gabriel Călin a relatat pe canalul său YouTube că Alexei Percemlî, ales din partea partidului Acțiune și Solidaritate în funcția de primar al comunei Bubuieci, figurează într-un dosar penal îniţiat în baza articolului 326 „Trafic de influență”, care este examinat de instanța de judecată.

GABRIEL CĂLIN, jurnalist: „Potrivit materialelor dosarului pornit de CNA şi aflat acum în instanța de judecată, Percemlî împreună cu un complice a luat bani de la mai multă lume, de exemplu, într-un caz a luat bani pentru a aranja pe cineva la lucru la SIS, în alt caz – pentru a repune în funcție un pădurar, și așa şi nu şi-a mai făcut treaba, dar a exercitat trafic de influență”.

Informațiile despre procesul în privinţa lui Alexei Percemlî sunt confirmate și de datele prezentate pe site-ul Judecătoriei Chişinău. Cazul este examinat de sediul instanţei de la Buiucani.

Canal 5 a contactat Procuratura Anticorupție ca să afle concret acuzaţiile înaintate lui Alexei Percemli, dar până la momentul eidtării acestui reportaj nu am primit răspuns. În plus, am solicitat fracțiunii parlamentare PAS să își prezinte poziția pe această temă, însă purtătoarea de cuvânt Adriana Vlas s-a abținut de la comentarii şi ne-a scris că Percemlî se va pronunța personal.

La scurt timp, pe pagina lui de Facebook a apărut o postare în care acesta neagă categoric acuzaţiile și spune că este victima unei tentative de discreditare.

„La scurt timp după alegerile repetate din Bubuieci, în urma cărora am fost ales primar, mai multe canale propagandiste au început a fabrica și distribui informații false, cu caracter defăimător, cu privire la o presupusă acțiune ilegală, pe care aș fi comis-o în anul 2017. Am declarat și declar că NU SUNT VINOVAT de cele incriminate, iar probe care să-mi demonstreze implicarea în careva acte ilegale nu pot exista. DOSARUL NU ARE NICIO PROBĂ, iar faptul că este „murat” de aproape 4 ani demonstrează încă odată că pretinsa încălcare nu are nicio probă la bază”, a scris Percemlî.

Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Alexandru Berlinschi, a declarat pentru Canal 5 că un proces judiciar în privinţa unui candidat electoral nu poate fi un obstacol pentru alegerea acestuia. El a menționat că persoanele condamnate printr-o hotărâre judecătorească definitivă sunt private de dreptul de a fi alese.

Amintim că, alegerile locale repetate din comuna Bubuieci au fost câștigate de candidatul PAS, Alexei Percemlî. Scrutinul a avut loc duminică, după ce rezultatele alegerilor de anul trecut au fost anulate de instanță.

CEC a declarat nule rezultatele alegerilor pentru funcția de primar al comunei Bubuieci, municipiul Chișinău, desfășurate pe data de 5 și 19 noiembrie 2023, la scrutin fiind ales reprezentantul MAN, Leonid Umaneț. S-a întâmplat după ce Ministerul Educației a anunțat că acesta nu ar deține diploma obligatorie de studii medii de cultură generală. Umaneț a declarat atunci că regretă decizia CEC şi că are studiile necesare.

Partidul Mișcarea Alternativă Națională condus de primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat că nu recunoaște alegerile locale repetate din comuna Bubuieci, câștigate, conform rezultatelor preliminare, de candidatul PAS, Alexei Percemlî. MAN consideră ilegală decizia autorității electorale de a desfășura scrutinul repetat, în condițiile în care afirmă că instanța de judecată nu s-a expus după ce CEC-ul a declarat nule rezultatele alegerilor pentru funcția de primar al comunei Bubuieci, desfășurate pe data de 5 și 19 noiembrie 2023. CEC-ul a afirmat însă că a pus în executare decizia Curții Supreme de Justiție, despre care spune că este irevocabilă.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE