1.2 C
Chișinău

Ministerul Educației schimbă regulile de admitere în liceele suprasolicitate. Elevii ar putea fi supuși unor probe suplimentare | VIDEO

Ministerul Educației schimbă regulile de admitere în liceele suprasolicitate. Acestea pot organiza probe suplimentare în cadrul concursului de admitere în învățământul liceal, dacă în ultimii trei ani au înregistrat mai mulți solicitanți, decât locurile disponibile pentru înmatriculare. Totodată, va exista o singură probă suplimentară de concurs, pe toată țara, care va fi elaborată de Agenția Națională de Curriculum și Evaluare. Proba va include subiecte cu un grad avansat de complexitate în comparație cu cele de la examenele de capacitate.

VALENTINA OLARU, secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării: „Ca și în cazul examenelor de absolvire, acest test va fi elaborat și securizat de către Agenția Națională de Curriculum și Evaluare. Va fi aplicat într-un centru în care va fi stipulat de către Agenției, unde acești elevi vor da probă suplimentară, și toți care vor dori să meargă la liceul x sau y, care este solicitat, vor veni și vor susține proba”.

Valentina Olaru, secretar de stat la Ministerul Educației, a declarat pentru realitatea.md că modificările făcute au scopul de a reduce din compromiterea evaluării. Până acum, unele licee suprasolicitate își stabileau propriile teste suplimentare de admitere în clasa a zecea.

Organizarea unei probe suplimentare în cadrul concursului de admitere în învățământul liceal se va face în baza unei decizii a Consiliului profesoral din instituția de învățământ. Aceasta va fi coordonată cu direcția raională sau municipală de învățământ și va fi organizată în condițiile prevăzute de Metodologia de admitere a elevilor în învățământul liceal, a mai adăugat secretarul de stat.

Amintim că elevii care nu vor reuși să obțină o notă medie de 6 la gimnaziu ar putea să nu fie admiși în clasele de liceu. Acest lucru este stipulat într-un nou regulament elaborat de Ministerul Educației. Potrivit datelor instituției, sunt circa 1.500 de elevi care, anul trecut, nu s-au calificat peste acest prag privind nota 6. Respectiv, în cazul elevilor, care nu reușesc să atingă acest nivel, există opțiunea colegiului sau a unei școli profesionale.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE