Republica Moldova are nevoie de miliarde de euro pentru a detecta drone asemenea celei care a căzut zilele trecute în Etulia, spune premierul Dorin Recean. Totodată, Anatolie Nosatâi, ministrul Apărării, zice că atât timp cât continuă războiul în Ucraina, efectele colaterale pot să mai aibă loc. Astfel, a adăugat el, autoritățile continuă negocierile cu partenerii externi pentru a consolida forța de apărare a țării noastre.
Premierul Dorin Recean a declarat că în prezent, sistemul de apărarea antiaeriană al Republicii Moldova nu permite detectarea tuturor tipurilor de rachete sau drone care pătrund în spațiul nostru aerian. El s-a referit inclusiv la tipul de drone Shahed, una dintre care a căzut recent lângă localitatea Etulia, raionul Vulcănești.
DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: „În prezent, putem vedea o anumită categorie de rachete și drone. Trebuie să extindem acoperirea cu mijloace de detectare, mă refer la radare. După care vom putea trece la următoarea etapă a sistemului de apărare antiaeriană”.
Potrivit premierului, Republica Moldova are nevoie de investiții de câteva miliarde de euro ca să poată avea o acoperire totală pentru rachete de diferite tipuri sau și pentru drone care zboară la diferite altitudini deasupra țării.
DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: „Acest lucru nu este posibil să-l facem din resursele noastre. Corespunzător, trebuie să avem o colaborare și să acționăm împreună cu prietenii noștri. Trebuie să înțelegem acest lucru, nu putem face lucrurile toate în același timp. În primul rând v-am spus că trebuie să avem capacitatea de detectare, după care vom construi capacitatea de apărare antiaeriană. Vom începe cu obiecte strategice de infrastructură, gen aeroport, noduri feroviare, noduri de distribuție a energiei electrice ș.a.m.d.”.
S-a expus asupra subiectului și ministrul Apărării, care a fost întrebat dacă drona a fost detectată de sistemul modern de monitorizare a spațiului aerian, procurat cu 14 milioane de euro din Franța.
ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării: „Radarul este funcționabil își îndeplinește misiunea în conformitate cu capacitățile și caracteristicile tactico-tehnice.
– A fost observată sau nu această dronă că cade pe teritoriul țării noastre?
– Această dronă a căzut la câțiva kilometri doar de teritoriul R.Moldova, la o altitudine mică, respectiv noi nu am văzut”.
Nosatîi a adăugat că Republica Moldova trebuie în continuare să investească în apărarea națională, întrucât efecte colaterale ale războiului asupra țării noastre pot să mai aibă loc.
ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării: „Atât timp cât continuă războiul în Ucraina, efectele colaterale sau efecte de a ne încerca capacitatea noastră, poate să aibă loc, Republica Moldova trebuie să continue să investească în sistemul de apărare națională pentru asigurarea securității cetățenilor Republicii Moldova”.
Anatolie Nosatîi a fost întrebat și dacă cetățenii vor fi informați despre eventuale astfel de pericole.
ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării: „Cunosc că colegii de la Ministerul de Interne lucreză asupra platformei de înștiințare pe teritoriul național, așa cum fusese făcută în Ucraina și în România. Noi, informația pe care o avem, avem mecanism de schimb de informații între instituțiile statului”.
Cu referire la capacitatea dronei căzute, Nosatîi a spus că era de circa 50 de kilograme și putea să aibă o pagubă imensă, soldată cu jertfe umane.
Amintim că, fragmentele de dronă au fost descoperite pe 11 februarie, la Etulia, raionul Vulcănești, de către o echipă a poliției de frontieră. Zona a fost securizată, iar fragmentele, ridicate și trimise la expertiză. Poliția mai precizează că în urma unor discuții pe care le-au avut autoritățile de la noi cu cele ucrainene, s-a stabilit că în noaptea de joi spre vineri, Ismail, de la hotar cu Republica Moldova, a fost atacat cu drone. Astfel, ucrainenii susțin că cel mai probabil resturile de dronă au ajuns la Etulia după ce apărarea antiaeriană a doborât mai multe Shaheduri.
Anterior, cu privire la sistemul procurat din Franța de monitorizare a spațiului aerian al țării, Nosatîi a declarat că echipamentul va asigura o vizibilitate mai bună a spațiului aerian, va putea monitoriza toate schimbările și va putea înștiința într-un termen oportun despre probabile amenințări.