La o săptămână de la protestele fermierilor, premierul anunță că îi așteaptă la discuții vineri, la o întrevedere împreună cu ministrul Agriculturii. Totodată, Dorin Recean susține că producătorii agricoli au dreptul să protesteze, dar fără a încălca drepturile altor cetățeni.
După o săptămână de proteste și după trei zile de la blocarea postului vamal de la Leușeni, premierul Dorin Recean a declarat miercuri că va veni în ziua de vineri, la ședința organizată de către Ministerul Agriculturii pentru a discuta cu fermierii care organizează manifestațiile.
DORIN RECEAN, premier: „Ministerul, eu ca premier, avem un dialog constant cu toată lumea din sectorul agricol și, în mod special, cu producătorii de cereale. Vreau să îndemn, noi să avem respect pentru toți cetățenii, evident avem dreptul să protestăm, dar să o facem în așa măsură încât să nu afectăm drepturile altora. Există angajamentul și al vicepremierului Bolea și al Guvernului în general, și al meu ca noi gradual să rezolvăm toate problemele”.
Recean a amintit despre cele 50 de milioane de lei alocate suplimentar săptămâna trecută pentru fermierii din sudul țării care au avut de suferit de pe urma secetei din anul trecut.
Suportul este destinat pentru aproximativ 400 de producători de cereale din raioanele Cahul, Cantemir, Ștefan Vodă, Leova și Taraclia care vor primi în mediu câte 2500 de lei per hectar pentru a acoperi pierderile.
DORIN RECEAN, premier: „Avem din nou, aproximativ 1,7 miliarde de lei în fondul de subvenționare, în plus, noi statul, adică toți cetățenii Republicii Moldova, am mai împrumutat 1,5 miliarde de lei ca să putem acorda granturi, de aproximativ 1 miliard de lei în sectorul zootehnic dar și pentru pomicultură. Am accelerat și mai mult debursarea subvențiilor. Deja la jumătatea lui februarie, adică la ziua de astăzi, 361 de milioane de lei au fost debursate, pe programele de subvenționare AIPA”.
Ce care au datorii pentru credite, o parte din ei vor fi ajutați din cei 50 de milioane de lei, 20 de fermieri au primit deja suport prin mecanismul de forță majoră, iar pentru alți 80 s-au identificat alte soluții, spune premierul.
Ce ține de motorina oferită pe gratis de România în urmă cu un an, Recean susține că s-a găsit loc pentru ca aceasta să fie depozitată, iar în următoarele săptămâni să fie repartizată producătorilor. Asta deși, marți ministrul Agriculturii Vladimir Bolea spunea că Republica Moldova nu are nici măcar două canistre să o depoziteze.
În același timp, potrivit premierului, anul trecut statul a alocat aproape 2 miliarde de lei, ajutor pentru sectorul agricol sub formă de subvenții, dar și alte plăți, destinare fermierilor care au suportat diferite pagube.