Curtea Constituțională se va pronunța asupra legalității modificărilor la Codul Fiscal, care prevăd restituirea TVA-ului din bugetul Găgăuziei, și nu de la cel de stat, în data de 15 februarie. Despre aceasta a anunțat președintele Îanltei Instanțe, Domnica Manole, după ședința de astăzi. Sesizarea pentru verificarea constituționalității modificărilor a venit din partea Adunării Populare a Găgăuziei, dar și din partea Blocului Comuniștilor și socialiștilor. Autorii solicitărilor consideră că modificările încalcă statutul juridic special al autonomiei, au caracter discriminatoriu și aduc consecințe grave asupra bugetului regiunii. De cealaltă parte reprezentanții autorităților consideră că schimbările au fost făcute în condițiile legii și se bazează pe principiile echității în relațiile dintre bugetul național și bugetul UTA Găgăuzia.
TATIANA DOICEVA, șef Direcția finanțe Găgăuzia: „Din punct de vedere financiar, procedura de rambursare trebuie efectuată dintr-un singur loc – unde se duce întreaga sumă de TVA, dar datorită faptului că este împărțit, nu poate fi returnată de la buget, care primește doar 30 la sută. La 1 noiembrie au fost rambursate 140 de milioane de la bugetul de stat – cu siguranță o sumă mai mare decât am primit într-un an. Adică, în acest caz, bugetul este în pierdere, iar agenții economici nu înțeleg ce vor face până anul viitor până când bugetul de stat le va putea acorda alocații pentru plata rambursărilor de TVA, așa cum se prevede în redactarea Legii 285”.
VALERIU CUCIUC reprezentantul Parlamentului: „Deci nu au fost argumente de natură juridică care ar demonstra că nu s-a respectat procesul de legiferare ori abstractul că procesul a fost foarte rapid, în decurs de 4 luni. Probabil, pentru cineva este rapid. Dar 4 luni este un termen suficient pentru de a examena un proiect de lege, pentru a-l dezbate. În perioada asta au avut loc consultări. Noi am prezentat confirmări, audieri publice, consultări. Guvernul s-a expus prin 2 avize. Au fost făcute amendamente. Deci încălcări procesuale care ar demonstra într-adevăr că procesul de legiferare a fost viciat nu au fost demonstrate în cadrul acestui proces”.
Amintim că, în octombrie anul trecut parlamentul a aprobat modificări la Codul Fiscal, conform cărora rambursarea TVA-ului plătit de întreprinderile din UTA Găgăuzia se face din bugetul autonomiei, și nu de la bugetul de stat, așa cum era cazul până de curând, de aproape 20 de ani.
Parlamentul a anulat prevederea introdusă în 2004, conform căreia agenții economici ai Găgăuziei plăteau TVA la bugetul local, iar în cazul exportului de mărfuri primeau o rambursare de la bugetul central. În cazul în care suma pe care Găgăuzia trebuie să o plătească drept compensație depășește suma veniturilor bugetare, diferența va fi acoperită de la bugetul de stat în anul bugetar următor.
Aceste modificări au intrat în vigoare la 1 noiembrie 2023.
După cum a spus autorul inițiativei legislative, deputatul PAS Radu Marian, „este evident că acesta este un proces dureros pentru cei care se bucură de acest privilegiu, dar este necesar pentru o mai mare dreptate în societate. Dacă colectați TVA de la agenții economici, atunci fiți amabili și participați la restituirea acestor taxe. Fiecare cetățean al Republicii Moldova merită acces egal la resursele publice.”
La rândul său, autonomia a numit această decizie nedreaptă și ilegală. Și deși aceste modificări au fost discutate în cadrul unei ședințe comune a deputaților din Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Populară a Găgăuziei, unde reprezentanții autonomiei și-au exprimat dezacordul față de proiect, majoritatea parlamentară a PDS a acceptat în cele din urmă documentul ca fiind modificat de autor. Drept urmare, la sfârșitul anului trecut, reprezentanții Adunării Populare din Găgăuzia au anunțat că suspendă activitatea în grupul de lucru interparlamentar.
Conform calculelor Comitetului Executiv al Găgăuziei, în 2024 va fi necesar să se găsească peste 200 de milioane de lei pentru rambursarea TVA din bugetul autonomiei. De asemenea, reprezentanții Comrat spun că din cauza problemelor cu restituirea TVA-ului de la bugetul regional, unele întreprinderi găgăuze au început deja să-și schimbe adresele legale și să părăsească autonomia, ceea ce va afecta situația financiară și economică a regiunii.
Astfel, potrivit deputatului Adunării Populare Serghei Cimpoeș, din noiembrie 2023, șase întreprinderi au plecat deja din Găgăuzia.