4.2 C
Chișinău

Curtea Constituțională examinează din nou sesizările privind modificările la Codul Fiscal în Găgăuzia | VIDEO

Curtea Constituțională continuă examinarea sesizărilor Adunării Populare a Găgăuziei, dar și a deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, care au cerut ca modificările la Codul Fiscal să fie declarate neconstituționale.

Vorbim de o lege conform căreia TVA-ul pentru antreprenorii autonomiei ar trebui să fie rambursată de la bugetul Găgăuziei, și nu de la cel de stat, așa cum se întâmpla până acum.

Părțile continuă și astăzi să-și prezinte argumentele.

La ședințele anterioare, reprezentanții autonomiei au cerut Înaltei Curți să ia o decizie corectă și legală, în apărarea locuitorilor din Găgăuzia. Potrivit bașcanului regiunii, Evghenia Guțul, 150-200 de milioane de lei pe an este o sumă foarte însemnată pentru Găgăuzia, iar dacă banii nu vor veni atunci, vor fi nevoiți să închidă multe proiecte sociale care îi ajută acum pe locuitorii autonomiei să trăiască în condiții mai bune.

La rândul lor, reprezentanții Guvernului au insistat asupra principiului corectitudinii în relația dintre bugetul național și bugetul UTA Găgăuzia. Legea finanțelor publice locale stabilește că taxa pe valoarea adăugată a bunurilor produse și serviciilor prestate pe teritoriul Găgăuziei constituie 100% venituri pentru bugetul Găgăuziei, precum și accizele încasate pe teritoriul Găgăuziei.

Considerăm că rambursarea acestora ar trebui să se facă din buget, care primește impozitele sau taxele corespunzătoare, alcătuind venitul acestuia, a declarat săptămâna trecută Аndrei Balan, reprezentantul Guvernului.

Amintim că, în octombrie anul trecut parlamentul a aprobat modificări la Codul Fiscal, conform cărora rambursarea TVA-ului plătit de întreprinderile din UTA Găgăuzia se face din bugetul autonomiei, și nu de la bugetul de stat, așa cum era cazul până de curând, de aproape 20 de ani.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE