18.3 C
Chișinău

Proteste ale fermierilor pe mai multe trasee naționale, inclusiv în apropierea frontierei Leușeni: Aceștia spun că manifestațiile vor continua și au cerut demisia ministrului Vladimir Bolea | VIDEO

Fermierii din mai multe raioane ale țării continuă protestele. În această după-amiază, ei au blocat traseul care duce spre punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița și au cerut demisia ministrului Agriculturii. De asemenea, producătorii agricoli au protestat pe traseele din raioanele Rezina, Fălești, Telenești, Criuleni și Cahul, manifestându-și nemulțumirea că au rămas fără resurse pentru a începe lucrările de primăvară și cheamă autoritățile la dialog pentru a soluționa problemele cu care se confruntă.

Supărați că autoritățile nu au reacționat la cea mai recentă solicitare a lor de a demara imediat un dialog cu ei și de a identifica urgent un ajutor financiar de cel puțin 400 milioane de lei pentru agricultorii cei mai mult afectați de crizele din ultimii doi ani, fermierii au blocat accesul spre vama Leușeni-Albița.

La fața locului au ajuns mai multe echipaje ale poliției, care au încercat să-i convingă pe fermieri să deblocheze drumul, însă fără succes.

Într-un comunicat pe Telegram, IGP a scris că fermierii nu și-au anunțat în prealabil intenția de a protesta și le-au amintit că prin aceste acțiuni îngrădesc dreptul cetățenilor la libera deplasare, și le-au solicitat să se țină cont de acest fapt.

Serviciul Vamal a recomandat călătorilor să opteze din timp pentru puncte alternative de tragere a frontierei cu România, în contextul în care vama Leușeni este blocată.

Între timp, mai mulți cetățeni care veneau din România, au trecut frontiera pe jos, cu valizele în mână.

„Ne-au spus că autoritățile vor decide ceva. Cel mai probabil vor debloca drumul și vom merge mai departe. Ne-au spus să așteptăm până la ora 12 noaptea, iar apoi vor deschide traseul și vom porni la drum”.

De asemenea, mai multe microbuze cu pasageri au rămas blocate pe traseu.

„Au dreptate și ei, dar trebuie să ne permită și nouă, nu trebuie să facă așa ceva. Cu ce suntem noi vinovați? Nu suntem vinovați absolut deloc. Da, și ei au dreptate, pentru că sunt cheltuieli multe, dar noi nu suntem vinovați”.

„Sunt de-acord că protestează pașnic, asta e opinia lor, dar aș fi deacord să facă un culoar măcar cât de cât, cât de încet, dar să mergem înainte. Așa stăm blocați cu copiii în mașină și e foarte… cu asta e cam nu prea”.

Unul dintre agricultori a cerut scuze de la oameni și i-a îndemnat să treacă granița prin alte vămi.

„Stimați cetățeni, cerem scuze și rugăm să folosiți alte puncte de trecere a frontierei”.

Ulterior, poliția a organizat un culoar pentru a asigura accesul transportului cu pasageri.

Agricultorii din raioanele Hâncești, Leova și Ungheni care au ieșit să protesteze în apropierea vămii Leușeni spun că fără ajutor din partea statului nu pot începe lucrările de primăvară. Printre revindecările lor se numără și distribuirea motorinei din România. De asemenea, fermierii din raionul Rezina solicită plăți de 1000 de lei per hectar și demisia ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea.

Comunicatoarea ministerului Agriculturii nu ne-a răspuns la apeluri, dar vara trecută, cu privire la o solicitare similară, secretarul de stat Șarban a declarat că demisia ministrului nu va rezolva problemele agricultorilor, dar „va stagna politica clară și acțiunile care sunt începute”.

SERGIU STEFANCO, fermier: „Agricultura este în cădere liberă și practic suntem cu o lună înainte de începerea lucrărilor, dar în zona de sud deja s-au început lucrările pe câmp și noi nu avem bani nici pentru motorină, nici pentru salarii, nici pentru piese. Noi nu cerem bani din bugetul de stat, noi cerem soluții ca noi să fim capabili să suplinim bugetul statului”.

„Prețurile joase și seceta din anul 2022 – 2023 i-a adus pe majoritatea fermierilor în faliment. Astăzi toți se confruntă cu mari probleme. Se apropie campania de primăvară, practic noi nu avem cu ce ieși în câmp. Motorina care a fost acordată se statul român deja de un an și ceva în urmă, puțin probabil că va ajunge până la începerea lucrărilor de primăvară, la beneficiari”.

„Începând de la motorină, toate imputurile, tot ce este s-a scumpit. Noi nu avem bani cu ce achita creditele, pentru că majoritatea tractoarelor pe care le vedeți aici sunt luate în credit. Nu avem cu ce achita creditele, nu avem cu ce începe noul sezon, se apropie degrabă lucrările din câmp semănatul, cultivatul și suntem într-o situație foarte proastă”.

Am solicitat o reacție la revendicările fermierilor de la secretarul de stat al Ministerului Agriculturii. Vasile Șarban ne-a declarat că nu au fost și nu sunt împotrivă ca să se întâlnească pentru discuții cu fermierii, în identificarea soluțiilor la problemele acestora.

Cât ține despre motorina promisă din România, aceasta urmează în curând să fie repartizată către fiecare agent economic conform unei liste elaborată de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

VASILE ȘARBAN, secretar de stat la Ministerul Agriculturii: „Producătorul agricol din Cahul, el știa că noi am aprobat acordarea a 50 de milioane pentru cei care au avut de suferit în urma secetei la cultura porumbului în vara anului 2023 și au ieșit la protest și se discută cu această solicitare ca să li se dea compensații cel puțin 2.000 de lei la hectarul de porumbul afectat. Sunt niște lucruri, care după mine nu-s pe înțeles. Situația cu motorina deja este în gestiunea Agenției Rezerve Materiale. Ei sunt responsabili de prefectarea documentelor, importul, transportul, depozitarea și repartizarea motorinei respecitve conform listei care deja a fost elaborată de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură”.

Vasile Șarban a confirmat și informația din comunicatul Asociației ”Forța Fermierilor” despre cele 10 milioane de euro alocați de Uniunea Europeană, menționând că atunci când banii vor ajunge în țară, vor fi distribuiți pentru sectorul agrar.

În ceea ce privește solicitarea demisiei lui Vladimir Bolea, secretarul de stat Șarban a declarat că demisia ministrului nu va rezolva problemele agricultorilor, dar „va stagna politica clară și acțiunile care sunt începute”.

Fermierii au declarat că protestele vor continua până în momentul în care autoritățile vor veni cu soluții reale la revendicările lor.

Anterior, ministrul Agriculturii a recunoscut că, suma de 50 de milioane de lei alocată recent pentru a reduce din pierderile fermierilor afectați de secetă este mică, dar a adăugat că ajutorul va merge țintit către cei care au suportat pierderi pe o suprafață mai mare de 60 la sută din culturi. Totodată, autoritățile au afirmat că membrii Comisiei special creată examinează situația producătorilor agricoli care se află în dificultate și că multe cazuri au fost rezolvate. Iar purtătorul de cuvânt al Executivului Daniel Vodă afirma anterior că autoritățile ajută țintit fermierii, inclusiv prin debursarea subvențiilor, care în 2023 au constituit 1,9 miliarde de lei, TVA rambursat, dar și obținerea certificatelor de forţă majoră.

Fermierii au declarat că protestele vor continua până în momentul în care autoritățile vor veni cu soluții reale la revendicările lor.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE