La prezidențiale vine un număr mai mare de alegători, de aceea s-a propus ca referendumul să fie organizat în aceeași zi cu alegerile pentru șeful statului. Este explicația Maiei Sandu, oferită la postul public de televiziune. De asemenea, președintele a anunțat ce va face cu premiul de 30 de mii de euro care, a stârnit discuții aprinse în societate.
Într-o emisiune de la Moldova 1, șeful statului a spus că, argumentul principal pentru care a propus ca referendumul privind aderarea Moldovei la Uniunea Europeană să aibă loc în ziua scrutinului prezidențial este prezența cât mai mare la urne.
MAIA SANDU, președinte: „Ne dorim un scrutin care să aducă cât mai mulți alegători la vot. Din experiența noastră știm că la alegerile prezidențiale avem întotdeauna cea mai mare rată de participare în comparație cu alte scrutine. Acesta este argumentul de bază. Sigur putem să menționăm și argumentul că se economisesc niște resurse, dar cel mai important este ca la acest scrutin să participe cât mai mulți oameni”.
Președintele a declarat că rezultatele referendumului vor fi incluse în Constituția țării, ceea ce, în opinia Maiei Sandu, va face ca parcursul de integrare europeană a Republicii Moldova să fie ireversibil.
Subiectu plebiscitului este discutat de către Maia Sandu cu formatori de opinie, societatea civilă, organizațiile sportive și de tineret, dar și cu reprezentanții partidelor politice. Aceștia din urmă salută ideea referendumlui, dar vorbesc și despre unele riscuri în organizarea lui. În cadrul aceleași emisiuni de la televiziunea publică, președintele a anunțat ce va face cu cei 30 de mii de euro, oferiți în calitate de premiu de către Primăria Timișoara, și care au stârnit discuții aprinse în societate. Potrivit ei, banii vor fi donați unei organizații de caritate.
MAIA SANDU, președinte: „Este un premiu oferit pentru valori europene. Membrii juriului sunt oameni respectați pe care eu îi respect și de aceea am și acceptat acest premiu. Banii nu au ajuns. În momentul în care, o să avem o claritate cui merge această donație, pentru că va fi făcută o donație către o organizație de caritate, atunci o să anunțăm unde merg acești bani, dar până când banii sunt în continuare la Timișoara”.
Maia Sandu a devenit prima laureată a premiului „Timișoara pentru valori europene”. Distincția include și o remunerare de 30.000 de euro. Decizia finală de acordare a distincției a fost luată de un juriu, iar premiul bănesc este susținut prin contribuția mai multor companii private din Timișoara, a scris presa română. Subiectul a nemulțumit o parte din societate și a stârnit critici legate de faptul că, un șef de stat nu poate beneficia de astfel de remunerări financiare. Președinția a sesizat Centrul Național Anticorupție, iar instituția a anunțat că, regimul juridic al cadourilor nu este aplicabil în cazul acordării unor premii, având în vedere că termenul de „premiu” nu se regăsește în lista termenilor care definesc noțiunea de „cadou”. Totodată, în răspunsul său, CNA a precizat că, instituția nu are competențe de interpretare a unui act normativ .