Agricultorii din raionul Cahul protestează cu tehnica agricolă. Fermierii susțin că sunt disperați pentru că au puține resurse pentru a putea începe lucrările de primăvară. Aceștia au anunțat că manifestația este organizată pe o perioadă nedeterminată, iar tractoarele vor fi concentrate în două puncte din sudul țării. Este vorba de intersecția centurii Cahul – Oancea și traseul Cantemir Cahul, între satele Tretești și Roșu. Între timp, Guvernul a anunțat că a alocat 50 de milioane de lei din Fondul de Rezervă, pentru agricultorii care au avut de suferit din cauza secetei și a grindinei din anul trecut.
GHEORGHE JURCANU, agricultor din raionul Cahul: „Motorină nu avem, posibilitatea de a cumpăra îngrășăminte nu avem, dar în câmp trebuia să fim de o săptămână în urmă. Noi, mâine vom fi mai mulți, vă spun așa cum este, noi mâine o să fim mai mulți. Am înțeles că acolo s-au aprobat acești 50 de milioane, iar direct prin Parlament, iar votează. Credeți-mă că nu mai căutăm au să ajungă, nu au să ajungă, noi măcar să pornim treaba. Parlamentarii noștri nu înțeleagă o treabă că noi nu avem nici cu ce alimenta tractorul ca să ieșim în câmp. Nu s-o dat nici motorina, nu s-a dat niciun ajutor la niciun agricultor. Toți sunt aici, toți sunt executați de vânzători de imputuri, de bănci, sunați în fiecare zi. Dacă mâine vine motorina și banii pe conturi sau subvențiile să ni le dea, măcar subvențiile la care avem dosarele depuse din luna septembrie – octombrie, avem dosarele depuse sunt banii care nu mai trebuie de căutat alți bani, aceștia sunt deja în bugetul statului pentru subvenții. Dacă ne dau banii aceștia, noi de mâine suntem în câmp”.
VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii: „După cum cunoașteți Ministerul Agriculturii în luna noiembrie-decembrie a anului 2023 a întreprins două vizite de lucru. Una în raionul Cahul, una în raionul Căușeni pentru a avea întâlniri cu agricultorii care au avut de suferit în urma secetei teribile din vara anului 2023. În consecință și drept dovadă, Astăzi va fi votată de către Guvernul Republicii Moldova hotărârea prin intermediul căreia vor fi făcute plăți de 50 de milioane de lei pentru a reduce din pierderile agricultorilor care au suferit din urma secetei în baza actelor. Este vorba de vreo 402-403, nu putem cunoaște sigur evident după ce vor fi primite dosarele la AIPA, 402 de agricultori din Cahul la etapa actuală, iarăși sunt date absolut preliminare, cu exactitate se va cunoaște cifra atunci când va finaliza procesul de recepție a dosarelor. Sunt 187 de agricultori din Cahul, este un mare adevăr că agricultorii din Cahul au avut de suferit de secetă”.
Precizăm că la finele lunii ianuarie, mai mulți fermieri din raionul Cahul au semnat o declarație în care cere autorităților adoptarea unor măsuri urgente pentru a oferi suport fermierilor afectați de crizele anilor 2022-2023.
Ei spun că se află în prag de faliment. Guvernul a decis alocare a 50 de milioane de lei. Anterior, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii Vasile Șarban ne-a spus că, la falimentarea unor fermieri au dus consecințele secetei și supra îndatorarea agricultorilor de la bănci, comisia specială examinează situația producătorilor agricoli care se află în dificultate, iar multe din cazuri au fost rezolvate deja.
Purtătorul de cuvânt al Executivului Daniel Vodă a declarat că autoritățile ajută țintit fermierii și nu doar membrii unei singure asociații, inclusiv prin debursarea subvențiilor, care în 2023 au constituit 1,9 miliarde de lei, TVA rambursat, dar și obținerea certificatelor de forţă majoră.