31.2 C
Chișinău

Lipsa cartușelor de la BPDS ”Fulger” a fost descoperită întâmplător. Ministrul Efros a cerut o inventariere repetată al întregului arsenal de muniții din dotarea MAI | VIDEO

Lipsa cartuşelor de la Brigada de poliție cu destinație specială „Fulger” a fost descoperită întâmplător. Asta spune ministrul Afacerilor Interne. Adrian Efros a cerut o inventariere repetată al întregului arsenal de muniții din dotarea ministerului, deşi susţine că reviziile au loc anual. Potrivit lui, verificările prealabile au arătat că toate lăzile sunt cu sigiliile din uzină, adică intacte. Ieri, reprezentanţii Poliţiei au declarat pentru Canal 5 că ambalată era şi cutia din care au dispărut cele 3200 de cartuşe.

Ministrul de Interne spune că lipsa cartuşelor dintr-o ladă de la Brigada de poliție cu destinație specială „Fulger” a fost descoperită întâmplător.

ADRIAN EFROS, ministrul Afacerilor Interne: „S-a depistat lipsa acestor muniţii, 3200 de bucăţi, ieri, în timpul unor lucrări în depozitul unităţii în cauză. Noi am iniţiat o procedură penală, în baza art. 290 „Sustragerea de muniţii”. Au fost preluate toate probele pentru expertiză şi pentru a identifica anume acea perioadă, când posibil a avut loc această sustragere”.

Adrian Efros mai susţine că, sunt investigate atât persoane cu funcţii executive, cât şi de conducere, responsabile de gestionarea armamentului şi muniţiilor.

În plus, ministrul a ordonat inventarierea repetată al întregului arsenal al Ministerului de Interne, deşi reviziile, au loc anual, spune oficialul.

ADRIAN EFROS, ministrul Afacerilor Interne: „Am indicat verificarea repetată, minuţioasă, bucată cu bucată, pe serie şi în complect a tuturor armamentelor şi a tuturor loturilor de muniţii din toate entităţile din subordinea Ministerului Afacerilor Interne şi am dispus formarea comisiilor la nivel central care, ulterior, vor merge în toate instituţiile şi vor verifica în mod repetat cum s-a desfăşurat această inventariere. Din verificările prealabile toate lăzile sunt cu sigiliile din uzină, ceea ce ne permite să facem o estimare că restul lăzilor sunt intacte”.

Amintim că, neatinsă era şi cutia din care au dispărut cele 3200 de cartuşe. Cel puţin asta a declarat marţi, pentru Canal 5, șefa secției comunicare a IGP, Diana Fetco. Când a fost întrebată cum a fost posibil ca lipsa munițiilor să fie depistată la 33 de ani după introducerea acestora în țară, ea ne-a spus că lada era ambalată și nu era cazul să fie verificată din moment ce era nedeschisă.

Cazul este investigat de Poliție, susține Procuratura Generală.

VIOLINA MORARU, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale: „Pe faptul dat, la 6 februarie 2024, Inspectoratul de Poliţie Buiucani a înregistrat un proces penal, urmând a fi efectuate toate acţiunile necesare pentru elucidarea circumstanţelor”.

Cazul a ieșit la iveală în momentul în care mascații de la Fulger au deschis lada cu muniții pentru a le folosi la antrenamentele tactice. Dar, în loc de cartșe, în cutie erau pietre și nisip.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE