În Republica Moldova urmează să fie creat un Consiliu interinstituțional de supervizare, responsabil de aplicarea sancțiunilor de către țara noastră și de aplicarea măsurilor restrictive internaționale.
De asemenea, entitatea va avea dreptul să introducă propriile măsuri de constrângere, se arată în proiectul hotărârii de Guvern.
Potrivit documentului, Consiliul este un organ colegial creat în vederea asigurării cadrului general de cooperare în domeniul implementării în Republica Moldova a măsurilor restrictive internaționale și a introducerii, din propria inițiativă, de către Republica Moldova, a unor astfel de măsuri.
Noua structură urmează să fie condusă de prim-ministrul, Dorin Recean. Din componența acesteia fac parte printre alții, ministrul Justiției, ministrul de Externe și cel de Interne, cel al Infrastructurii, directorul SIS, șeful de la FISC, directorul Serviciului Vamal, cel al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, șeful IGP și al Poliției de Frontieră, SIS și CNA.
Membrii Consiliului vor putea ține evidența sancțiunilor aplicate în țara noastră, vor comunica persoanelor vizate despre ele, dacă măsurile se impun de către autoritățile țara noastră și le vor comunica motivele deciziilor. Periodic, dar nu mai rar decât o dată pe an, aceștia vor asigura din oficiu reexaminarea situaţiei persoanelor supuse restricțiilor și vor decide dacă este necesară ridicarea măsurilor.
Consiliul va putea solicita informații autorităților din alte state și va avea dreptul să obțină în regim de urgență date necesare pentru exercitarea atribuțiilor de la instituțiile din Republica Moldova. În proiectul, de hotărâre al Guvernului nu se menționeză dacă deciziile Consiliului de supervizare vor putea fi contestate în instanță. Cabinetul de miniștri urmează să aprobe Regulamentul privind funcționarea entității.