7.2 C
Chișinău

Cea mai mare mobilizare a agricultorilor din Spania, care vor să blocheze orașul Barcelona. Forțele de ordine anunță că sunt în stare de alertă | VIDEO

Fermierii spanioli continuă să blocheze autostrăzile, de când s-au alăturat protestelor care au cuprins țările Europene. De această dată manifestanții au blocat intrarea în portul Castellion din regiunea Valencia. La nord, în Catalonia, coloane de tractoare se îndreaptă spre Barcelona, iar forțele de ordine sunt în alertă. Este a doua zi a protestului național al fermierilor din Spania îndreptat împotriva prețurilor mici la producția lor, birocrație și concurența neloială din țările non-UE.

În Spania, peste 1.000 de fermieri s-au îndreptat spre Barcelona din mai multe direcții. Este cea mai mare mobilizare a agricultorilor, care vor să blocheze Barcelona, scrie presa străină.

La fel ca şi colegii lor din Franţa, Belgia, Italia şi Portugalia, fermierii spanioli se plâng de birocraţia europeană din ce în ce mai greoaie, preţurile mici pe care le primesc pentru produsele lor şi creşterea costurilor. Ei susţin că regulile care sunt impuse fermierilor europeni, pentru a proteja mediul, îi fac mai puţin competitivi decât fermierii din alte regiuni, precum America Latină sau ţările non-UE.

„Prețurile ne sufocă, iar noi suntem aici pentru că trebuie să fim uniți, deoarece politica agricolă comună a UE ne supără. Suntem impuși să dedicăm mai mult timp pentru acte, decât pe teren, pentru a produce alimente”.

„Atitudinea lor față de noi ar trebui să se schimbe, pentru că, la moment este cel puțin jignitoare. De asemenea, ar trebui semnate niște angajamente, acorduri, nu doar de cei aflați în prezent la putere, dar și cu anumite grupuri, pentru că această problema s-au acumulat de zeci de ani, dar la un moment dat ele trebuie rezolvate”.

„Noi suntem fermieri, cei care au grijă de sol, de animale, de sănătatea voastră, de hrana voastră”.

Fermierii spanioli au blocat și marţi traficul pe unele dintre cele mai importante autostrăzi, alăturându-se omologilor europeni care protestează faţă de costurile mari, birocraţie şi concurenţa din ţările non-UE.

Sindicatele fermierilor au cerut organizarea de proteste începând încă de joi, însă mulți dintre ei au ieşit pe străzi cu tractoarele marţi, creând blocaje în trafic în întreaga ţară, din Sevilia şi Granada în sud şi până la Girona, în apropiere de graniţa cu Franţa, au precizat responsabilii care se ocupă de gestionarea traficului.

Cu referire la nemulțumirile protestatarilor care spun că regulile care li se impun pentru a proteja mediul, îi fac mai puțin competitivi decât fermierii din alte regiuni, precum America Latină sau țările non-UE, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus ieri retragerea unui proiect de lege menit să reducă la jumătate utilizarea pesticidelor în UE, care a fost blocat de eurodeputaţi şi criticat în recentele proteste ale fermierilor, transmite Agerpres.

În ultimele zile, blocajele instituite de fermieri în Franța și Belgia au escaladat în unele cazuri în confruntări violente cu poliția. Și în Olanda, sute de producători agricoli au blocat autostrăzi și au aprins focuri. Revendicările agricultorilor sunt aproape identice în toate ţările – venituri prea mici, inflaţie, concurenţă străină, ”explozie” a preţurilor la carburanţi.

Comisia Europeană a promis măsuri prin care să apere ”interesele legitime” ale agricultorilor din Uniunea Europeană, prin reducerea ”poverii administrative” a Politicii Agricole Comune vizate de manifestanţi. Și traficul prin Punctul de Trece al Frontierei Giurgiu-Ruse a fost oprit marți pe ambele sensuri din cauza unui protest al fermierilor bulgari. Aceștia intenţionează să blocheze intersecţii şi segmente importante de drum în interiorul teritoriului bulgar, precum tronsonul Sofia – Ruse, în apropierea localităţilor Gorni Dabnik şi Lukovit.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE