3.2 C
Chișinău

Persoanele care vor refuza să participe la recensământ, riscă amendă de până la 2500 de lei: „Ne dorim date calitative, care ar reflecta situația reală” | VIDEO

Persoanele care vor refuza să participe la recensământul populației și a locuințelor din Republica Moldova riscă amendă de până la 2500 de lei. Despre asta a anunțat șeful Biroului de Statistică, Oleg Cara, la o conferință de presă. Potrivit lui, 4500 de recenzori vor colecta date de la moldoveni. La cei care nu vor fi acasă, recenzorul va fi obligat să revină, de cel puțin cinci ori.

OLEG CARA, director BNS: „Obligativitatea de a participa la recensământ este una naturală, ea a fost și până în prezent. În fond, nu putem vorbi despre date fiabile, dacă nu participă toată populația la recensământ. Noi ne dorim date calitative, date care ar reflecta situația reală. De aceea, și cadrul legal prevede această obligativitate. Legea 231 din 2022 cu privire la recensământ specifică expres că participarea tuturor persoanelor, care fac obiectul recensământului este obligatorie. Codul Contravențional, de asemenea indică unele prevederi de a descuraja neparticiparea la recensământ. Amenzile vor fi aplicate în cazuri excepționale, dacă nicio modalitate de a convinge persoana să participe nu a fost cu răspuns”.

Oleg Cara a precizat că oamenii vor fi înștiințați și prin recipise că au fost vizitați de recenzori.

Menționăm că, în perioada 8 aprilie – 7 iulie curent, Biroul Național de Statistică va desfășura recensământul populației și al locuințelor. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Cabinetul de miniștri.

Datele vor fi colectate în mod direct, prin intervievare, dar și indirect – din sursele datelor administrative sau private. Informațiile colectate vor fi folosite inclusiv pentru calculul numărului populației rezidente a Republicii Moldova, precum și pentru constituirea bazei de sondaj pentru cercetări statistice în gospodăriile populației, anunță BNS.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE