18.3 C
Chișinău

Modificările la Codul Fiscal: CC nu a luat astăzi vreo decizie cu privire la contestațiile Adunării Populare a Găgăuziei, precum și a deputaților BCS. Când va avea loc o altă ședința | VIDEO

Nici astăzi Curtea Constituțională nu a luat o decizie cu privire la contestațiile Adunării Populare a Găgăuziei, precum și a deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, care au cerut ca modificările la Codul Fiscal să fie declarate neconstituționale. Vorbim de o lege conform căreia TVA-ul pentru antreprenorii autonomiei ar trebui să fie rambursată de la bugetul Găgăuziei, și nu de la cel de stat, așa cum se întâmpla până acum. O altă ședință a fost programată pentru marțea viitoare, 13 februarie.

De dimineață, clădirea Curții Constituționale a fost pichetată de un grup de locuitori ai Găgăuziei, care au cerut judecătorilor Curții Constituționale să ia o decizie justă cu privire la legalitatea modificărilor la Codul Fiscal, prevăzând rambursarea TVA din bugetul autonomiei. La protest a participat și bașcanul Evghenia Guțul.

EVGHENIA GUȚUL, bașcanul Găgăuziei: „Ne-am adunat astăzi pentru a cere încă o dată judecătorilor Curții Constituționale să ia decizia corectă, legală, în apărarea locuitorilor din Găgăuzia. Pentru că 150-200 de milioane de lei pe an este o sumă foarte însemnată pentru Găgăuzia. Din păcate, va trebui să închidem o mulțime de proiecte sociale care îi ajută acum pe locuitorii autonomiei să trăiască în condiții mai bune”.

În acel moment, Curtea Constituțională audia poziția Guvernului.

Vinerea trecută, autorii cererilor la Curtea Constituțională – reprezentanți ai Adunării Populare a Găgăuziei și ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor – și-au prezentat argumentele. Au precizat că, contrar normelor legislative, modificările la art. 6 din Codul fiscal, care obligă Găgăuzia la rambursarea TVA din bugetul propriu, nu s-a discutat nici cu reprezentanții conducerii Găgăuziei, nici cu membrii comisiei care se ocupă de armonizarea proiectelor de autonomie.

În plus, conform legislației fiscale, astfel de modificări de reglementare pot fi aplicate nu mai devreme de șase luni de la adoptarea lor. Și aceste modificări la Codul Fiscal au intrat în vigoare imediat – de la 1 noiembrie 2023, deși astfel de cheltuieli nu au fost prevăzute în bugetul Găgăuziei pe anul 2023. Ca urmare, acest lucru a pus bugetul autonomiei într-o poziție extrem de vulnerabilă.

La rândul său, reprezentantul Guvernului în ședința de astăzi a insistat asupra principiului corectitudinii în relația dintre bugetul național și bugetul UTA Găgăuzia.

АNDREI BALAN, reprezentantul Guvernului: „Legea finanțelor publice locale stabilește că taxa pe valoarea adăugată a bunurilor produse și serviciilor prestate pe teritoriul Găgăuziei constituie 100% venituri pentru bugetul Găgăuziei, precum și accizele încasate pe teritoriul Găgăuziei. Considerăm că rambursarea acestora ar trebui să se facă din buget, care primește impozitele sau taxele corespunzătoare, alcătuind venitul acestuia”.

În timpul discuției, a devenit clar că, potrivit guvernului, amendamentele care obligă Găgăuzia la rambursarea TVA ar trebui să funcționeze retroactiv.

DOMNICA MANOLE, președintele Curții Constituționale: „Legea relevantă a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2023. Agenții economici pot solicita rambursarea TVA-ului și a accizelor. Întrebarea mea este: de la ce dată autoritățile locale ale UAT Găgăuzia sunt obligate să ramburseze TVA și accize colectate la bugetul local? Ar trebui să fie de la 1 noiembrie 2023? Da? Dar dacă un agent economic solicită rambursarea TVA, de exemplu, pentru perioada 1 ianuarie 2021 – 31 decembrie 2023, din ce buget se va face rambursarea?”.

ANDREI BALAN, reprezentantul Guvernului: „Dacă decizia de despăgubire a fost luată după 1 noiembrie 2023, atunci compensarea corespunzătoare trebuie făcută din bugetul Găgăuziei. Dar să nu uităm că, dacă valoarea compensației depășește suma veniturilor, diferența va fi acoperită de la bugetul de stat.
– Anul urmator. Așa se spune în art. 6 punctul 2.
– Anul viitor, da…”.

DOMNICA MANOLE, președintele Curții Constituționale: „Adică din ceea ce spuneți, rezultă că dacă decizia de despăgubire se ia după 1 noiembrie, și chiar dacă include perioada anterioară, în orice caz, răspunderea pentru despăgubiri revine bugetului UAT Găgăuzia. Am inteles bine?
-Da”.

Astăzi, Curtea Constituțională nu a luat o decizie în această privință. Următoarea ședință va avea loc marțea viitoare, 13 februarie.

Amintim că, în octombrie anul trecut parlamentul a aprobat modificări la Codul Fiscal, conform cărora rambursarea TVA-ului plătit de întreprinderile din UTA Găgăuzia se face din bugetul autonomiei, și nu de la bugetul de stat, așa cum era cazul până de curând, de aproape 20 de ani. Parlamentul a anulat prevederea introdusă în 2004, conform căreia agenții economici ai Găgăuziei plăteau TVA la bugetul local, iar în cazul exportului de mărfuri primeau o rambursare de la bugetul central.

În cazul în care suma pe care Găgăuzia trebuie să o plătească drept compensație depășește suma veniturilor bugetare, diferența va fi acoperită de la bugetul de stat în anul bugetar următor. Aceste modificări au intrat în vigoare la 1 noiembrie 2023.

După cum a spus autorul inițiativei legislative, deputatul PAS Radu Marian, „este evident că acesta este un proces dureros pentru cei care se bucură de acest privilegiu, dar este necesar pentru o mai mare dreptate în societate. Dacă colectați TVA de la agenții economici, atunci fiți amabili și participați la restituirea acestor taxe. Fiecare cetățean al Republicii Moldova merită acces egal la resursele publice.”

La rândul său, autonomia a numit această decizie nedreaptă și ilegală. Și deși aceste modificări au fost discutate în cadrul unei ședințe comune a deputaților din Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Populară a Găgăuziei, unde reprezentanții autonomiei și-au exprimat dezacordul față de proiect, majoritatea parlamentară a PDS a acceptat în cele din urmă documentul ca fiind modificat de autor.

Drept urmare, la sfârșitul anului trecut, reprezentanții Adunării Populare din Găgăuzia au anunțat că suspendă activitatea în grupul de lucru interparlamentar. Conform calculelor Comitetului Executiv al Găgăuziei, în 2024 va fi necesar să se găsească peste 200 de milioane de lei pentru rambursarea TVA din bugetul autonomiei.

De asemenea, reprezentanții Comrat spun că din cauza problemelor cu restituirea TVA-ului de la bugetul regional, unele întreprinderi găgăuze au început deja să-și schimbe adresele legale și să părăsească autonomia, ceea ce va afecta situația financiară și economică a regiunii. Astfel, potrivit deputatului Adunării Populare Serghei Cimpoeș, din noiembrie 2023, șase întreprinderi au plecat deja din Găgăuzia.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE