4.2 C
Chișinău

Mesajul ex-administratorului AIC, Constantin Vozian, înainte să-și dea demisia: Motivele sunt pe cât de banale, pe atât și de complexe | VIDEO

Administratorul interimar al Aeroportului Internațional Chișinău a demisionat. Constantin Vozian a făcut anunţul într-o postare pe reţelele sociale. Unul dintre motivele plecării sale ar fi birocraţia, a menționat el în mesaj. Totodată, pentru a evita speculațiile, Vozian menţionează că nu a fost impus sau îndemnat să plece.

Directorul Agenției Proprietății Publice a anunțat că, a avut discuții cu Vozian de mai multă vreme la acest subiect. Provocările sunt mari și obiectivele stabilite pentru administrarea Aeroportului sunt ambițioase, a menționat Roman Cojuhari. În timp apropiat vom anunța despre persoana care va prelua administrarea Aerogării, spune șeful APP.

În postarea sa din Facebook, Constantin Vozian scrie că deşi pe toată perioada cât a condus Aeroportul, atacurile mediatice asupra întreprinderii nu au contenit, compania a reușit mai multe realizări importante. Potrivit lui, 2023 a fost unul dificil pentru aviația civilă din țară.

„La început de an, suspendarea zborurilor de către una dintre companiile aeriene cu pondere ridicată pe piața serviciilor aeriene și intrarea în insolvabilitate a unui operator aerian național, au creat un gol enorm pe piața serviciilor aeriene. Cererea ridicată față de zbor și oferta scăzută au generat o explozie a prețurilor la bilete. Treptat însă, odată cu anunțarea de către mai multe companii aeriene a intenției de a lansa zboruri spre Aeroportul Internațional Chișinău, piața s-a echilibrat, prețurile la călătorii începând să înregistreze o dinamică în avantajul consumatorului. Acest lucru a fost posibil doar datorită unei munci profesioniste și de echipă cu mai multe instituții guvernamentale”, afirmă Constantin Vozian.

Acesta a amintit și de atacul armat în care doi angajaţi de la Aerogară au fost împuşcaţi mortal. Totodată, el scrie că, motivele care l-au făcut să-şi depună demisia sunt pe cât de banale, pe atât și de complexe.

„În calitate de administrator, 90 la sută din energia și timpul alocat activității este irosit pe respectarea unor proceduri birocratice total nepotrivite unei afaceri, dar mai cu seamă unui obiectiv strategic cum este Aeroportul Internațional Chișinău. Existența unui spectru limitat al atribuțiilor administratorului, obligativitatea de a coordona cu instituțiile de conducere ale întreprinderii a marii majorități a deciziilor, chiar și a multor din ele care valoric nu reprezintă importanță majoră, fac din conducerea executivă a unei întreprinderi de stat un element care nu are posibilitate să se concentreze pe dezvoltarea durabilă a unei întreprinderi, respectarea formalităților devenind rutina zilnică a unui administrator. Prin asemenea dificultăți de ordin birocratic au trecut și alte aeroporturi din alte țări, fiind posibilă depășirea acestora, lucru care sunt sigur că se va întâmpla și la noi”, afirmă Vozian.

Totodată, pentru a evita orice forme de speculații, acesta menţionează că nu a fost impus sau îndemnat să demisioneze şi că a făcut-o din convingeri personale, ca să se dedice exclusiv familiei sale.

Constantin Vozian a fost numit în funcția de administrator interimar al Aeroportului International Chișinău vara trecută după ce Aerogara a revenit în gestiunea statului.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE