4.2 C
Chișinău

După câștigul în instanță, directorul Nordgaz Furnizare acuză Moldovagaz și ANRE că ar împiedica la intrarea noilor furnizori pe piaţa gazelor naturale din Moldova: „Reprezentăm un concurent nerentabil pentru monopolist” | VIDEO

Compania Nordgaz Furnizare anunță că a câștigat în instanță procesul împotriva Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. Judecătoria Bălți a anulat decizia ANRE prin care i-a fost suspendată licența de furnizare a gazelor. Compania susține că se confruntă cu obstacole în calea intrării noilor furnizori pe piața de gaze din Moldova nu numai din partea regulatorului, ci și din partea întreprinderilor responsabile de distribuția acestuia, precum și a structurilor bancare. Moldovagaz a negat acuzațiile, iar ANRE a calificat comunicatul de presă Nordgaz Furnizare drept o manipulare și a declarat că-și rezervă dreptul de a contesta decizia instanței.

Compania NORDGAZ FURNIZARE a anunțat că a contestat cu succes în instanță decizia ANRE de suspendare a licenței de furnizare a gazelor naturale, adoptată la 22 decembrie 2023.

„În data de 5 februarie, instanta din Balti, având în vedere cererea NORDGAZ FURNIZARE, a hotărât că ANRE nu are temei să suspende licenţa societăţii. Hotărârea judecătorească stă la baza deciziei ANRE de reînnoire a licenței NORDGAZ FURNIZARE”, se arată în comunicatul companiei.

Directorul NORDGAZ FURNIZARE, Alexandru Grosu, susţine că ANRE împiedică în toate modurile posibile intrarea noilor furnizori pe piaţa gazelor naturale din Moldova, inclusiv NORDGAZ FURNIZARE, care sunt gata să ofere consumatorilor gaze la un preţ corect de piaţă.

„Suntem siguri că principalul motiv pentru blocarea activităților noastre a fost prețul gazului pe care l-am oferit consumatorilor. Este semnificativ mai mic decât cel reglementat, astfel că NORDGAZ FURNIZARE este un concurent nerentabil pentru monopolist, ceea ce a fost confirmat de situația cu suspendarea ilegală a licenței”, a spus șeful companiei.

În comunicatul companiei se spune că NORDGAZ FURNIZARE era pregătită să înceapă furnizarea gazelor către consumatori la prețurile pieței începând cu 20 decembrie 2023, dar nu a putut face acest lucru din cauza blocării activităților sale.

NORDGAZ FURNIZARE susţine că în special, s-a confruntat cu obstacole nu doar din partea ANRE, ci și a VESTMOLDTRANSGAZ, precum și a filialelor Moldovagaz responsabile cu distribuția gazelor.

Canal 5 a contactat Serviciul de presă al ANRE pentru comentarii, care a calificat declarațiile NORDGAZ FURNIZARE drept o manipulare.

GALINA SANDUŢA, purtătoarea de cuvânt a ANRE: „După decizia de suspendare a licenției, NORDGAZ a remediat încălcările care au servit drept temei pentru suspendarea licenței și s-a înregistrat în registrul REMIT. Referitor la comunicatul emis de NORDGAZ, la acest subiect menționăm că are un caracter manipulator, care prezintă informații ce nu corespund realității. În continuare Agenția are la dispoziție 30 de zile pentru a contesta decizia la instanța superioară”.

Întrebat care anume afirmaţii din comunicat sunt manipulatorii și care informații nu corespund realității, serviciul de presă al ANRE a promis că va reveni cu un răspuns ulterior.

Compania VESTMOLDTRANSGAZ ne-a spus că se abține de la comentarii, dar a subliniat că activează în strictă conformitate cu licența eliberată. Președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a respins categoric acuzațiile.

VADIM CEBAN, președintele CA al SA „Moldovagaz”: „Întreprinderea de distribuţie a gazelor „Moldovagaz” functioneaza în strictă conformitate cu legea. Prin urmare, consider că aceste acuzații sunt nefondate”.

De menţionat că NORDGAZ FURNIZARE a depus o plângere la Consiliul Egalității din Republica Moldova împotriva la două bănci comerciale din cauza discriminării în problema accesului la serviciile bancare. Compania vede în acțiunile băncilor, care ocupă poziții dominante pe piața serviciilor bancare, semne ale unei campanii coordonate extern de blocare a intrării pe piață a unui furnizor alternativ de gaze, se mai spune în comunicat.

Canal 5 a contactat băncile menționate. Acestea ne-au cerut să expediem o cerere scrisă, dar până în momentul editării acestui reportaj nu am primit niciun răspuns.

Amintim că, la sfârşitul lunii decembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a suspendat licența „Nordgaz Furnizare” pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale pentru un termen de 3 luni. Hotărârea a fost luată în baza sesizării din partea operatorului sistemului de transport al gazelor naturale „Vestmoltransgaz”, care a informat că, deși furnizorul „Nordgaz Furnizare” încă nu dispune de cantități de gaze injectate sau rezervate în sistemul național al gazelor naturale, acesta a început livrarea neautorizată a gazelor naturale către consumatorii săi, extrăgând volumele din sistemul gazier al Republicii Moldova.

„Astfel, se constată o încălcare flagrantă a prevederilor Regulilor pieței gazelor naturale, aprobate prin Hotărârea ANRE nr.534/2019 și ale Legii cu privire la gazele naturale”, a menționat autoritatea de reglementare într-un comunicat.

În acest sens, ANRE a declarat că va asigura preluarea tuturor consumatorilor „Nordgaz Furnizare” de către furnizorul de ultimă opțiune, pentru a garanta continuitatea furnizării gazelor naturale consumatorilor finali.

De cealaltă parte, NordGaz Furnizare a spus anterior că „inacțiunea VESTMOLDTRANSGAZ a condus la formarea unui dezechilibru în sistemul de transport al gazelor din Republica Moldova în cantitate de 19 metri cubi de gaze”.

În plus, potrivit comunicatului de atunci al ANRE, „Nordgaz Furnizare” nu a fost înregistrată, conform prevederilor legale, în registrul special al participanților angro pe piața gazelor naturale și nu a expediat o cerere în acest sens agenției. Nordgaz Furnizare susținea, la rândul său, că nu a comercializat gaze pe piața angro a Moldovei. Compania aducea propria resursă în țară, dar a depus totuși pachetul de documente solicitat pentru înregistrarea în acest registru.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE