18.3 C
Chișinău

Curtea Constituțională examinează recursurile legate de TVA în Găgăuzia. Evghenia Guțul: Ne așteptăm la o decizie corectă și legală | VIDEO

Curtea Constituțională continuă examinarea celor două recursuri depuse de Adunarea Populară a Găgăuziei, dar și de către deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, care au cerut ca modificările aduse Codului Fiscal să fie declarate neconstituționale. Este vorba de legea potrivit căreia TVA pentru antreprenorii din Găgăuzia ar trebui să fie rambursată din bugetul autonomiei, și nu de la bugetul de stat, cum era până acum. De dimineață, într-o intervenție video, din fața Curții Constituționale, bașcanul a declarat că speră ca judecătorii să ia o decizie corectă în acest sens.

EVGHENIA GUȚUL, bașcanul Găgăuziei: „Noi, astăzi, ne-am adunat să rugăm încă odată Curtea Constituțională să ia o decizie corectă și legală, să apere populația
Găgăuziei. Locuitorii autonomiei sunt parte a Moldovei, noi suntem locuitori ai Republicii Moldova și nu vrem să se ia o decizie politică”.

Amintim că, deputații de la Comrat au contestat modificările legii care completează articolul 6 din Codul Fiscal, prin care Găgăuzia este obligată să restituie TVA-ul din propriul buget.

Adunarea Populară a făcut apel la instituțiile statului să ia măsuri pentru a suspenda punerea în aplicare a noilor prevederi legislative, atîta timp cât nu există o hotărîre a Curții Constituționale.

Parlamentarii din Comrat consideră că inițiativa contravine legislației, întrucât nu a fost consultată cu autoritățile locale. Pentru Găgăuzia, potrivit autorităților locale, acest lucru va duce la o pierdere de peste 30% din venituri.În reacție, reprezentanții PAS au declarat că legea votată de Parlament vine să aducă mai multă corectitudine în relația dintre bugetul național și bugetul UTA Găgăuzia.

Potrivit autorităților, doar în ultimii 5 ani, bugetul central a rambursat peste 640 milioane lei în calitate de TVA către regiune, ceea ce nu este corect, întrucât taxele sunt încasate în bugetul local, nu central.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE