29.2 C
Chișinău

Fără declarații pentru presă, în prezența șefului statului și a prim-ministrului: Cristina Gherasimov, viceprim-ministra pentru integrare europeană, a depus jurământul de învestire | VIDEO

Noul vicepremier pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a depus, astăzi, jurământul de învestire. Ceremonia a avut loc la Președinție. După ceremonia oficială, Gherasimov a plecat, fără a face declarații pentru presă.

Ceremonia de învestire a avut loc în prezența șefului statului și a premierului.

CRISTINA GHERASIMOV, vicepremierul pentru Integrare Europeană: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea propăşirii Republicii Moldova, să respect Constituţia şi legile ţării”.

Dorin Recean și Maia Sandu au subliniat că, odată cu decizia pozitivă din partea statelor membre ale Uniunii Europene privind inițierea negocierilor de aderare, Moldova intră într-o fază decisivă a procesului.

MAIA SANDU, preşedinte: „Acum trebuie să ne mișcăm hotărât pentru ca să ajustăm legile, regulile, standardele Republicii Moldova la cele ale UE. E nevoie ca tot Guvernul, toate autoritățile administrației publice centrale, dar și locale, şi alte părţi interesate din societate, să se unească în jurul unui efort major, care să grăbească procesul de integrare europeană”.

DORIN RECEAN, prim-ministru: „Cristina, bine ai veni în echipă. Încă o dată mulțumesc pentru că ai acceptat această provocare. Eu cred că este cel mai important lucru care noi avem de realizat, şi anume să construim Europa acasă”.

Amintim că, anunţul despre integrarea Cristinei Gherasimov în echipa guvernamentală a fost făcut la sfârşitul lunii trecute. Ea va fi vicepremier pentru Integrare Europeană fără portofoliu și va conduce Biroul pentru Integrare Europeană.

În data de 1 februarie, Parlamentul a modificat structura Guvernului cu votul a 61 de deputați. Astfel, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost reorganizat în Ministerul Afacerilor Externe, iar funcțiile privind procesul de integrare europeană vor fi preluate de către Biroul pentru integrare europeană din cadrul Cancelariei de Stat.

Cristina Gherasimov are studii superioare în relații Internaționale și a deținut funcții în mai multe organizaţii internaționale. A fost consilierul președintelui Maia Sandu în domeniul politicii externe, apoi secretar general a Administrației Prezidențiale. Ulterior, timp de un an a fost consilier prezidențial pe politică externă și integrare europeană. Iar la sfârşitul anului trecut a devenit secretar de stat la Ministerul de Externe.

Potrivit declarației de avere, în 2022, Gherasimov a ridicat un salariu de peste 299 de mii de lei, ceea ce ar însemna aproape 25 de mii de lei lunar, bani obținuți din activitatea de consilier prezidențial. La fel, aceasta a primit aproape 48 de mii de lei din diurne, iar peste 4 500 de euro și 36 000 de lei – din arenda de locațiune.

Cristina Gherasimov deține trei apartamente cu o suprafață totală de aproape 140 m2 şi o valoare totală de peste 474 de mii de lei. Ea a mai declarat aproape 14.500 de lire sterline întrun cont curent dintr-o bancă din Londra.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE