Oleg Tofilat a venit cu o reacție, după anunțul că pleacă din funcția de șef al Căii Ferate din Moldova (CFM). „Atunci când întreprinderea se află în pericol, iar managerul și factorii superiori de decizie nu pot agrea o viziune comună de remediere – consider că un manager responsabil este obligat să-și prezinte demisia”, a scris Tofilat pe rețele, citat de Unimedia.INFO.
„Pe scurt despre motivele care m-au determinat să-mi dau demisia:
1. Sunt profund îngrijorat de continuitatea activităților. Sunt necesare cel puțin două condiții pentru a o asigura:
Lichiditate – activele circulante trebuie să depășească obligațiunile curente cu 2-3 luni
Proficiența operațională – veniturile anuale să fie superioare cheltuielilor.
Instrumentele corporative, de care dispune administratorul CFM, nu sunt suficiente pentru a satisface aceste condiții. Măsurile ce se impun – capitalizarea, garantarea creditelor, vânzarea activelor neoperaționale, eșalonarea obligațiunilor fiscale, alocările bugetare anuale pentru infrastructură și transport călători – sunt la latitudinea factorilor de decizie politici. Și ele nu vin nici în timpul, nici în măsura necesară.
2. Incoerența viziunilor privind riscurile, prioritățile și acțiunile între politic și corporativ. Avem câteva divergențe esentiale în abordări:
Calea Ferată e o afacere sau un serviciu de interes public? Altfel zis trebuie să se întrețină desinestătător sau să aibă contribuții de la buget? În viziunea mea, circa 20% din veniturile sectorului feroviar trebuie să vină din buget. La moment e 0. Astfel orice reducere a cererii de transport duce la dificultăți în achitări.
Ce e prioritar în reforma feroviară, forma sau conținutul? E important să livrăm cât mai repede divizarea întreprinderii sau să asigurăm modernizarea guvernanței corporative și mecanisme de piață pentru a spori competitivitatea transportului feroviar?
Care este independența decizională a administratorului CFM (sau altor întreprinderi mari) în activitățile sale? În ce măsură poate decide asupra tarifelor, logisticii operaționale, cooperării cu mediul de afaceri? E necesar de coordonat orice pas cu consiliul de administrație, fondator, Minister, Guvern sau pot fi stabilite împuterniciri clare și un sistem de notificare și raportare? În domeniul corporativ este esențial să poți adopta decizii rapide și consecvente, altfel ești irelevant și necompetitiv.
3. Lipsa oricărei protecții față de ingerințele adverse ale „justiției” și „organelor de control”
Rapoartele din ultimii cinci ani de la inspecția financiară sunt între inept și criminal. Am contestat vehement prestația mizerabilă a inspectorilor din martie 2023 – la conducerea inspecției financiare, la Ministerul Finanțelor, la Parlament. Am solicitat audieri publice a „constatărilor”, am solicitat anularea prescripțiilor abuzive – zero efect până astăzi.
Prestația organelor de securitate și anchetă o găsesc execrabilă, în cei aproape trei ani cât am condus CFM. Nu știu dacă doar la CFM așa, dar am impresia că organele fac totul pentru a complica și compromite lucrul meu ca administrator și nimic pentru a mă susține în revitalizarea întreprinderii. Am formulat sesizări privind atacuri concertate asupra mea și a colegilor, începând cu 2021. Am raportat cazuri concrete de riscuri și activități nocive – fără efect până astăzi. Și chiar dacă marea majoritate a ofițerilor cu care am interacționat i-am găsit bine intenționați și competenți, rezultatul eforturilor instituționale nu mi-a lăsat decât un gust amar”, a scris Oleg Tofilat pe pagina sa de Facebook.
„Și atunci când întreprinderea se află în pericol, iar managerul și factorii superiori de decizie nu pot agrea o viziune comună de remediere – consider că un manager responsabil este obligat să-și prezinte demisia. Așa este corect pretutindeni pe mapamond.
Voi prezenta un raport de activitate în curând – și chiar sunt mândru de reușitele CFM din ultimii trei ani. Sunt foarte recunoscător colegilor din echipa de management și întregului colectiv de feroviari – împreună am livrat aceste reușite. Am toată aprecierea pentru colegii din Consiliul de administrație, care au demonstrat competență și dedicație pe tot parcursul. Am toată gratitudinea pentru partenerii, furnizorii și finanțatorii CFM, care au investit încredere în capacitățile noastre – și sper că nu i-am dezamăgit. Le mulțumesc colegilor din ministere, Guvern, Parlament care au pus umărul la promovarea proiectelor necesare dezvoltării sectorului feroviar. Îmi exprim admirația și recunoștința către partenerii externi – din Ucraina, România, SUA, Franța, Japonia, Germania, Polonia; dar și multiple organizații internaționale – cu care am reușit să lansăm și să facem multe proiecte necesare sectorului. Le mulțumesc și jurnaliștilor care au reflectat activitățile noastre. Și o mențiune deosebită pentru prietenii și urmăritorii, care au ajuns la finalul acestui mesaj plictisitor – sunteți absolutamente speciali.
În acești trei ani am reușit împreună să demonstrăm că la CFM se poate altfel, că CFM poate fi o resursă, nu doar o problemă pentru societate. Am toată deschiderea și dorința de a-mi ajuta succesorul să izbutească mai mult decât mine. Sunt sigur că prin viziune și coerență noua conducere CFM – împreună cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Guvernul – are toate premisele de a remedia problemele temporare cu care ne ciocnim, dar și de a atinge obiectivele strategice de modernizare a sectorului feroviar”, se arată în mesajul lui Tofilat.