Trei partide ar putea accede în viitorul Parlament în cazul unor alegeri anticipate. Două din ele sunt PAS și PSRM, iar a treia formațiune politică, care intră cu încredere în Parlament, este Partidul „Șansă”. Cel puţin asta arată datele unui sondaj realizat de către compania iData. Cercetarea mai relevă că majoritatea din cei intervievați au încredere în Maia Sandu și Ilan Șor.
Sondajul arată că pentru Partidul Acţiune şi Solidaritate şi-ar da votul „37,2% dintre respondenţi, iar pentru PSRM – 20,3% dintre cetăţenii intervievați. Pe locul trei se clasează Partidul „Șansă” care ar fi ales de 19,2% dintre respondenți”.
Potrivit sondajului, fără voturile din stânga Nistrului și diaspora, partidului PAS i-ar reveni 49 de mandate, PSRM ar acumula 27 mandate, iar Partidul Șansa s-ar alege cu 25 de deputați.
La întrebarea ”În care politician din Republica Moldova aveți cea mai mare încredere?” – 22,8 la sută dintre cei intervievați au spus că în Maia Sandu. 11,2% declară că au încredere în Ilan Șor, iar 10,7 la sută în fostul președinte Igor Dodon. Primarul capitalei, Ion Ceban se bucură de încrederea a 5,7 la sută din participanții la sondaj, iar fostul premier Ion Chicu este susținut de 5 la sută dintre cetățeni. Urmează Irina Vlah, Vladimir Voronin, Renato Usatîî și alții.
Cercetarea mai relevă că peste 38% din respondenții barometrului iData nu știu pentru cine ar vota la alegerile prezidențiale, care ar urma să aibă loc în această toamnă.
MIHAI BOLOGAN, directorul executiv al companiei sociologice Date Inteligente: „Este sigur că actualul președinte Maia Sandu va candida și pentru Maia Sandu ar vota 24,1%. În schimb nu este sigur cine altcineva va candida, astfel că alte 31 de persoane care au fost numite de respondenți au fost grupate într-o categorie care însumează 29,7% din totalul de respondenți. Menționez că din cei 31, cinci nu ar putea candida din cauza vârstei – nu au 40 de ani”.
Participanții la sondaj au fost întrebați dacă lucrurile în RM merg într-o direcție corectă sau greșită. 49,5 la sută au spus că direcție este greșită, iar 39,5% susțin că este corectă. 11% din cei intervievați au spus că nu știu sau nu au răspuns.
Ce ține de aderarea țării noastre la Uniunea Europeană „56,7 la sută au votat pentru, iar 34,4% au spus că sunt contra.8,9 la sută din cei intervievați au spus că nu știu sau nu au răspuns”.
În cadrul sondajului, mai mult de jumătate din respondenți, mai exact 54.1% s-au expus împotriva recunoașterii independenței regiuni transnsitrene, în timp ce 27,3% s-au arătat pentru, iar 18,6% nu au avut un răspuns pentru această întrebare”.
Cercetarea mai arată că 52,8 la sută sunt împotriva unirii RM cu România, iar 36,6% – PRO.
Purtătorul de cuvânt al fracțiunii PAS, Adriana Vlas, ne-a spus că nu comentează datele sondajului.
Anterior, reprezentanții puterii au declarat că în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, PAS ar avea majoritatea absolută, menționând că important este ca guvernarea să se concentreze pe acțiunile de zi cu zi și mai puțin pe sondaje. Tot el a subliniat că Partidul Acțiune și Solidaritate este în creștere în sondaje privind încrederea cetățenilor și în continuare va face tot posibilul pentru ca odată ajunși în pragul alegerilor, faptele să vorbească de la sine. În trecut, autoritățile au explicat situația dificilă din țară și creșterea prețurilor din cauza războiului din Ucraina și au declarat că fac tot posibilul pentru a acorda sprijin social categoriilor social vulnerabile de cetățeni prin plata unor compensații.
Sondajul iData a fost realizat în perioada 26 și 30 ianuarie 2024, pe un eșantion de 1011 persoane din 383 de localități. Marja de eroare este de plus minus 3%.