1.2 C
Chișinău

Ședința Curții Constituționale cu privire la recursurile depuse de Adunarea Populară a Găgăuziei și deputații BCS, amânată pentru săptămâna viitoare. Care este motivul | VIDEO

Judecătorii Curții Constituționale au examinat astăzi două recursuri depuse de Adunarea Populară a Găgăuziei, dar și de către deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, care au cerut ca modificările aduse Codului Fiscal să fie declarate neconstituționale. Este vorba de legea potrivit căreia TVA pentru antreprenorii din Găgăuzia ar trebui să fie rambursată din bugetul autonomiei, și nu de la bugetul de stat, cum era până acum. Iar pentru că magistrații constituționali nu au audiat încă argumentele tuturor părților în special ale reprezentanților Guvernului, ședința a fost amânată pentru săptămâna viitoare.

În prima parte a zilei părțile au examinat documentele și argumentele prezentate judecătorilor Curții Constituționale. În a doua parte a zilei ședința a continuat cu discursurile reprezentanților părților care au sesizat instituţia.

Reprezentanții Găgăuziei și ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au insistat asupra ilegalității și neconstituționalității modificărilor aduse la art. 6 din Codul fiscal toamna trecută. După cum s-a declarat, contrar normelor legislative, aceste schimbări nu au fost consultate nici cu reprezentanții conducerii Găgăuziei, nici cu membrii Comisiei care se ocupă de armonizarea proiectelor de lege ale autonomiei.

Amintim că, în replică reprezentanţii guvernării au declarat anetrior că scopul Legii adoptate de Parlament este să aducă o mai mare corectitudine în relația dintre bugetul național și bugetul Găgăuziei. Potrivit autorităților, doar în ultimii cinci ani, bugetul central a rambursat regiunii peste 640 de milioane de lei din TVA, ceea ce ar fi incorect, întrucât impozitele sunt încasate în bugetul local și nu în cel central.

La rândul lor, reprezentanții Găgăuziei au declarat că din cauza problemelor cu restituirea TVA-ului de la bugetul regional, unele întreprinderi găgăuze au început să-și schimbe adresa juridică și să părăsească Găgăuzia, ceea ce ar afecta situația financiară și economică a autonomiei.

GHEORGHI LEICIU, deputatul Adunării Populare din Găgăuzia: „Agenți economici înregistrați în Găgăuzia, am spus deja care este tendința – sunt nevoiți să se reînregistreze. Și asta abia e începutul, pentru că toată lumea așteaptă şedinţa de astăzi. Decizia pe care o veţi lua va determina în mare măsură calea pe care o vor lua agenții economici. Cei care vor avea încredere în noi, vor rămâne, restul se vor reînregistra. Dar rezultatele sau consecințele sunt în general cunoscute. Cei care vor rămâne vor ajunge într-un mediu necompetitiv în comparație cu alți agenți economici”.

În plus, potrivit autorilor sesizării, amendamentele adoptate contravin „Legii cu privire la actele normative”, conform căreia toate modificările aduse Codului fiscal intră în vigoare nu mai devreme de 6 luni de la publicarea lor în Monitorul Oficial.

Deoarece judecătorii Curții Constituționale nu au reuşit să audieze argumentele tuturor părţilor, în special ale reprezentanților Guvernului, ședința a fost amânată pentru marți.

Reamintim că, în octombrie trecut, Parlamentul a aprobat modificări la Codul Fiscal, conform cărora Găgăuzia era obligată să ramburseze antreprenorilor taxele, inclusiv TVA, din bugetul local, și nu din caznaua statului, așa cum era până acum. În cazul în care, suma pe care autonomia trebuie să o achite drept compensație depășește veniturile bugetare, diferența va fi acoperită din bugetul de stat în anul bugetar următor.

Autorul inițiativei, deputatul PAS Radu Marian, a spus atunci că: „Este evident că acesta este un proces dureros pentru cei care se bucură de acest privilegiu, dar este necesar pentru o mai mare dreptate în societate. Dacă colectați TVA de la agenții economici, atunci fiți amabili și participați la restituirea acestor taxe. Fiecare cetățean al Republicii Moldova merită acces egal la resursele publice”, a spus Marian.

Cu toate acestea, autonomia a numit acest lucru injust și ilegal. Aceste modificări au fost discutate de către deputații din Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Populară a Găgăuziei în cadrul unei ședințe comune din septembrie. În baza rezultatelor discuției, ca opțiune de compromis, s-a propus ca grupul de lucru să întocmească o notă informativă, care va fi transmisă Parlamentului. Cu toate acestea, deputații din partidul de guvernământ au adoptat proiectul de lege modificat de autor, deputatul Radu Marian.

La sfârșitul anului trecut, reprezentanții Adunării Populare a Găgăuziei au anunțat că-și suspendă activitatea în grupul de lucru interparlamentar.

Miercuri, șefa Direcției Finanțe din Găgăuzia, Tatiana Doiceva, a declarat pentru postul GRT că vor fi necesare peste 200 de milioane de lei pentru rambursarea TVA de la bugetul autonomiei în acest an. Iar, potrivit deputatului Adunării Populare a Găgăuziei, Serghei Cimpoieș, din cauza obligațiilor de restituire a Taxei pe Valoare Adăugată către agenții economici din bugetul autonomiei din noiembrie 2023, șase întreprinderi au părăsit deja regiunea.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE