29.2 C
Chișinău

În școlile din Chișinău au fost anulate grupele școlare cu program prelungit. Andrei Pavaloi: Este o consecință a deciziei Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale | VIDEO

În școlile din Chișinău au fost anulate grupele școlare cu program prelungit, atât cele cu plată, cât și cele gratuite. Directorii mai multor licee au primit astfel de ordine de la administrația locală în data de 31 ianuarie, iar asta pentru că, Primăria Capitalei a refuzat să achite salariile profesorilor pentru munca extra-școlară. Șeful Direcției municipale Educație, Andrei Pavaloi, ne-a confirmat informația, menționând că aceasta este o consecință a deciziei Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale.

În Chișinău nu vor fi grupe școlare cu program prelungit, vor fi doar serviciile cu plată ale profesorilor și activităţile extraşcolare gratuite.

Despre asta a povestit pentru Canal 5 șeful Direcţiei Educație din Capitală, Andrei Pavaloi, care a justificat această decizie a autorităților municipale prin ordinul de ieri al Comisiei Naționale pentru Situații Excepţionale.

ANDREI PAVALOI, şeful Direcției Educație a municipiului Chișinău: „Comisia Situației Excepționale la nivel național a anulat decizia Comisiei municipale, care era absolut legală și corespundea tuturor normativelor în vigoare, fiindcă regulamentul care a fost elaborat sa bazat pe norma legală, pe ordinele Ministerului, pe legile care sunt funcționale și, puse toate împreună, au făcut un mecanism, care oferea părinților o posibilitate”.

Potrivit lui Andrei Pavaloi, în locul grupelor școlare cu program prelungit cu plată, propuse de autoritățile orașului, vor trebui aplicate standardele elaborate anterior.

ANDREI PAVALOI, şeful Direcției Educație a municipiului Chișinău: „În situația respectivă nu avem altceva decât posibilitatea de a merge pe decizia Consiliului Municipal din 2019, în care este o formulă mult mai complexă, prin care pot fi organizate activitățile de instituții, dar formula respectivă este una foarte costisitoare. Fiecare instituție urmează să își calculeze cam cât ar costa plata pentru prestarea la astfel de servicii, ori, a doua variantă, este ca să fie în instituțiile în care există extrașcolar neocupat, să fie folosite activitățile extrașcolare pentru perioada de după ore”.

L-am apelat pe ministrul Educației, Dan Perciun, pentru un comentariu la situația creată, dar acesta nu ne-a răspuns la telefon.

Amintim că, membrii Comisiei naționale pentru Situații Excepționale au anulat miercuri, hotărârea Primăriei Chișinău din 26 ianuarie, care a decis că grupele școlare cu program prelungit își reiau activitatea dar că, părinții vor plăti între 360 și 690 de lei lunar, în funcție de numărul de ore. Despre asta a anunţat ministrul Educaţiei, Dan Perciun. El a subliniat că responsabilitatea pentru asigurarea funcționării grupele școlare cu program prelungit revine autorităților locale.

Primăria Capitalei a calificat aceste declarații ca imixtiune în treburile Administrațiilor Publice Locale. lon Ceban, la rândul său, a anunțat anterior că municipalitatea este nevoită să optimizeze cheltuielile în mai multe domenii sociale din motiv ca Guvernul a tăiat din bugetul Primăriei, fapt contrazis de Ministerul Finanțelor care a anunțat că, de fapt, bugetul Capitalei s-a majorat în acest an cu peste 81 de milioane de lei.

Totodată, Primăria Capitalei a inițiat o campanie în care cere ca din cele 23 de miliarde pe care le virează bugetul local în cel de stat, Guvernul să întoarcă Chișinăului jumătate din sumă, şi nu doar 2,8 miliarde.

În replică, Guvernul a anunțat că astfel Primăria Capitalei vrea să lase fără finanțare alte localități din țară.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE