29.2 C
Chișinău

În luna februarie, gazul rusesc va fi procurat cu 24 de dolari mai ieftin decât în ianuarie. Tot volumul merge în stânga Nistrului | VIDEO

În luna februarie, gazul rusesc va fi procurat la un preț de 354 de dolari pentru o mie de metri cubi, ceea ce este cu 24 de dolari mai puțin decât am plătit pentru ianuarie, când preșul a fost de 378 de dolari.

Despre asta a anunțat șeful „Moldovagaz”.

Vadim Ceban a menționat că, la fel ca și până acum, tot volumul procurat de la concernul rusesc Gazprom este furnizat regiunii transnistrene, de unde malul drept cumpără curent electric.

Contactat de noi, directorul interimar al Energocom, Victor Bînzari, ne-a spus că întreprinderea va vinde gaz către Moldovagaz și în luna februarie la prețul de 550 de euro per mia de metri cubi, așa cum prevede contractul, care însă expiră la finele lunii aprilie.

Anterior, atât ministrul Energiei, cât și conducerea Moldovagaz au declarat că Moldova ar putea reveni la procurarea gazului de la Gazprom, din luna mai, doar că acest lucru depinde de prețul oferit. Se va întâmpla după o pauză de un an și jumătate. Moldovagaz a fost obligată să cumpere combustibil de la Energocom din decembrie 2022, în perioada stării de urgență, și după ce gigantul rusesc a redus la jumătate livrările către Moldova. Energocom procură gaze de pe piața internațională.

Ministrul Energiei Victor Parlicov a anunțat în urmă cu câteva săptămâni că, Republica Moldova va achiziționa gaze naturale direct din nava care le transportă din SUA cu aproximativ 340 de dolari pentru o mie de metri cubi. În prezent, consumatorii casnici achită aproximativ 18 lei pentru un metru cub de gaze.

Moldovagaz a cerut ANRE micșorarea tarifului. Prețul final va varia în funcție de luna în care va fi aplicat. Parlicov spunea că pentru ca prețul să scadă, trebuie mai întâi consumate gazele cumpărate în 2022 la prețul mediu de 1 200 de euro.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE