4.2 C
Chișinău

Fermierii critică autoritățile pentru întârzierea plății compensațiilor, care a dus la falimentarea sectorului agricol: „Guvernul trebuie să aloce 400 de milioane de lei” | VIDEO

Guvernul poate salva de agricultorii, alocând 400 de milioane de lei din buget. Într-o declarație a Asociației Forța Fermierilor, aceasta a criticat autoritățile pentru întârzierea plății compensațiilor, care a dus la falimentarea sectorului agricol, și a cerut Executivului să găsească bani din surse externe sau interne pentru a ajuta fermierii. Solicitarea vine după ce ieri, Guvernul a decis alocare a 50 de milioane de lei din Fondul de intervenții pentru fermierii afectați de calamitățile naturale din anul trecut. Contactata pentru o reacție, secretarul de stat al ministerului Agriculturii, Vasile Șarban, ne-a spus că, la falimentare au dus consecințele secetei și supra îndatorarea agricultorilor de la bănci, iar comisia specială examinează situația producătorilor agricoli care se află în dificultate, iar multe din cazuri au fost rezolvate deja.

Într-un comunicat de presă, Forța Fermierilor menționează că, după trei luni, în care situația fermierilor s-a agravat semnificativ, Guvernul a dispus alocare a 50 de milioane de lei din Fondul de intervenție pentru plata compensațiilor doar agricultorilor, care au acte de secetă și unor fermieri din raionul Edineț, care au suferit în urma intemperiilor din iulie 2023.

„Asociația regretă că problema compensațiilor nu a fost discutată în toată perioada de după proteste cu organizația noastră și alte asociații. Este bine că guvernul vine cu mare întârziere cu ajutor măcar pentru unii producători agricoli. Însă, majoritatea covârșitoare a fermierilor micro, mici și mijlocii au fost afectați și distruși în perioada 2022-2023 prin prăbușirea prețurilor la materia primă în coroborare cu majorări exorbitante a costurilor de producere și recoltă slabă”, se arată în declarație.

Potrivit Asociației, comisia ministerială a ajutat puțin producătorii agricoli în procesul de reeșalonare a datoriilor și mulți din ei s-au descurcat cum au putut, achitând ultimii bani. Motorină română încă nu a ajuns, iar în consecință acești fermieri au rămas fără resursele minimale pentru lucrările de primăvară și nu intră în categoria celor, care vor primi compensații.

„Organizația noastră solicită ca Guvernul să identifice din surse externe sau interne mijloace financiare pentru fermierii micro, mici și mijlocii din toată țara ca plăți directe per hectar de porumb și floare soarelui, cultivate în anul 2023. Cu 400 de milioane de lei acum este posibil de salvat de faliment mii de agricultori din localități rurale”, se mai spune în comunicatul Forței Fermierilor.

Secretarul de stat al Ministrului Agriculturii Vasile Șarban ne-a spus că, spre falimentare au dus consecințele secetei și supra îndatorarea agricultorilor de la bănci. Iar, comisia specială examinează situația fermierilor care se află în dificultate, multe dintre cazuri fiind deja soluționate.

VASILE ȘARBAN, secretar de stat al Ministerului Agriculturii: „Sunt niște aspecte care trebuie analizate mai minuțios ca să scoatem în evidență și să punem pe nume. Deci la falimentare nu a dus lipsa asta de ajutoare, la falimentare a adus consecințele secetei, a adus supra îndatorarea de la bănci de la companiile de micro finanțare și plus au adus falimentarea de la companiile de furnizoare de inputuri care nu au informația generală despre situația financiară a producătorilor agricoli. Noi avem comisia specială pentru a examina situația producătorilor agricoli care se află în dificultate și aici noi am constatat acest fapt. Multe din cazuri au fost rezolvate deja”.

Am sunat și la Executiv pentru o reacție, dar purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă, nu ne-a răspuns la apeluri și mesaje.

Anterior, purătorul de cuvânt al Ministerului Agriculturii Daniela Turculeț ne-a scris pus că, instituția a alocat 200 de milioane de lei din Fondul de Rezervă pentru a compensa parțial creșterea costurilor de producție agricole vegetale primare semănate în toamna anului 2022 și recoltate în 2023. Banii fiind distribuiți către 2161 de fermieri micro și mici în luna noiembrie trecut la fiecare hectar fiind vorba despre 1250 de lei.

Miercuri, Comisia pentru Situații Excepționale a decis că, Guvernul va aloca 50 de milioane de lei din Fondul de intervenții pentru a acorda ajutor financiar de urgență fermierilor afectați de calamitățile naturale din anul trecut. Potrivit Ministerului Agriculturii, banii vor fi alocați fermierilor a căror recoltă de porumb a fost afectată de secetă în proporție de 60 la sută și mai mult, în vara anului 2023.

În plus, sprijin financiar va fi acordat și agricultorilor din raionul Edineț, livezile cărora au fost afectate de furtuna și grindina din luna iulie trecut. Decizia vine după ce luni, fermierii din raionul Cahul au amenințat cu proteste dacă nu vor primi ajutoare timp de 5 zile.

În ianuarie, Vasile Șarban ne-a declarat că, membrii comisiei ministeriale nu poate interveni direct în relațiile comerciale dintre doi agenți economici, dar că se depun eforturi pentru a găsi soluții, adaptate profilului și nevoilor fiecărui fermier.

Purtătorul de cuvânt al Executivului Daniel Vodă a declarat mai înainte că autoritățile ajută țintit fermierii și nu doar membrii unei singure asociații, inclusiv prin debursarea subvențiilor, care în 2023 au constituit 1,9 miliarde de lei, TVA rambursat, dar și obținerea certificatelor de forţă majoră.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE