Un nou-născut din Chișinău urma să fie vândut unui cuplu din România. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale anunțat trimiterea în judecată a patru femei, printre care și șefa unei maternități, pentru organizarea acestei scheme.
PCCOCS anunță că, patru femei au fost trimise în judecată pentru organizarea unei scheme, prin care un nou-născut în Capitală, urma să fie vândut spre „adopție” unui cuplu din România.
Potrivit procurorilor, membrii grupului infracțional au ademenit în Moldova femeia însărcinată, care era din Ucraina, ca aceasta să nască aici. Din grupul infracțional fac parte președintele unei fundații de copii care era organizatorul, o șefă de maternitate și un notar care erau complici, o altă o femeie care era făptuitor din Ucraina și un cuplu din România care urmau să cumpere pruncul.
Astfel, în decembrie 2022, ucraineanca însărcinată a fost ademenită în țara noastră pentru a naște în afara războiului, spun acuzatorii. Femeia de 38 de ani este mama câtorva copii, în Ucraina, lăsați în grija apropiaților. Sosită în Moldova, aceasta a fost cazată într-un hotel din Chișinău, iar până la nașterea care a urmat în a doua jumătate a lunii decembrie, aceasta a fost supusă presiunii psihologice de către membrele grupului infracțional, ca să refuze creșterea copilei ce urma să o nască.
Potrivit procurorilor, indivizii au amenințat-o că dacă nu va accepta să predea pentru adopție copilul unui cuplu din România, atunci va fi lipsită de drepturile părintești în Ucraina. Femeia ar fi cedat, iar după o vizită la notar, învinuitul din România a obținut permisiunea să iasă cu nou-născutul din Moldova.
Într-o discuție telefonică înregistrată între notar și președintele fundației, profitând de situația victimei, aceasta a fost determinată să semneze atât declarația privind stabilirea paternității, cât și declarația prin care cumpărătorul român urma să devină tatăl legal al copilei.
Ca rezultat, în certificatul de naștere al nou-născutei figura numele de familie al cumpărătorului, ca fiică biologică a lui, ceea ce i-ar fi permis să părăsească Moldova împreună.
Cazul a ajuns în vizorul procurorilor care au deconspirat schema, după sesizarea centrului de plasament în care victima era adăpostită. Acum, dosarul a fost trimis în judecată care urmează să se pronunțe. Cuplul de cumpărători va fi cercetat în statul vecin, mai anunță PCCOCS.
Pentru trafic de copii, în scopul vânzării și cumpărării nou-născutei, învinuiții riscă închisoare de la 15 la 20 de ani sau detenţie pe viaţă.