Bruxelles-ul este sub asediu, după ce ieri, fermierii au intrat cu tractoarele în Capitala Belgiei. Aceştia au aprins focuri în fața Parlamentului European, au aruncat petarde și ouă, şi au blocat bulevardele înainte de summitul Consiliului European. Furia agricultorilor europeni nu s-a potolit, în ciuda concesiilor făcute de Comisia Europeană, mai ales în Franța, unde oamenii blochează de mai multe zile autostrăzile din jurul Parisului. Acolo, tensiunea a crescut după ce Poliția a făcut arestări.
Străzile din Bruxelles sunt blocate de aproximativ 1.000 de tractoare din Belgia, dar și din alte țări europene. Imagini cu acestea sunt difuzate de televiziunile străine.
În zonă este fum negru, iar protestatarii aruncă cu petarde şi ouă în clădirea Parlamentului European.
Protestatarii au încercat să forțeze intrarea în Parlamentul European. Scutierii au folosit tunuri cu apă și grenade lacrimogene. Au avut loc mai multe confruntări între un grup violent de protestatari și forțele de ordine. Anterior, ei au distrus o statuie din piață, scrie AssociatedPress. Forțele de ordine încearcă să stingă focurile de la pneurile incendiate. Premierul belgian le-a transmis fermierilor că există disponibilitate din partea autorităților pentru a discuta revendicările lor, dar a făcut apel ca protestatarii să nu blochze orașul. Manifestația are loc în timp ce, la câteva sute de metri depărtare se desfăşoară Consiliul European extraordinar.
Problemele fermierilor nu apar pe agenda oficială a discuțiilor. Liderii UE s-au întrunit pentru a lua o decizie cu privire la ajutorul economic al blocului comunitar pentru Ucraina. Miza este un ajutor financiar în valoare de 50 de miliarde de euro pentru Kiev pentru următorii patru ani. Totuși, agricultorii speră că tehnica lor din apropierea Parlamentului îi va convinge pe oficiali să ia măsuri puternice, transmit AFP şi Reuters.
Totodată, în Franța, 79 de persoane au fost arestate miercuri, la una dintre cele mai mari piețe angro din lume. Poliția franceză a spus că cei arestați au intrat într-o zonă de depozitare, provocând unele pagube.
Între timp, guvernul interimar al Portugaliei a anunțat miercuri, un pachet de ajutor de urgență în valoare de 500 de milioane de euro pentru fermieri, încercând astfel să evite proteste așa cum sunt în țările Europei.
Cu toate acestea, o serie de asociații mai mici au anunțat un protest care va avea loc joi. Fermierii europeni au obținut mai multe măsuri, inclusiv propuneri ale Comisiei Europene privind limitarea importurilor de produse agricole din Ucraina și relaxarea unor reglementări de mediu privind terenurile în paragină. În Franţa guvernul a renunţat la intenţia de reducerea graduală a subvenţiilor pentru combustibili şi a promis suplimentarea ajutorului pentru agricultori.
Însă fermierii susţin că măsurile sunt insuficiente, protestele răspândindu-se şi în Belgia, Italia, Spania şi Portugalia. Protestele au loc cu câteva luni înaintea alegerilor europarlamentare unde, potrivit sondajelor de opinie, este de aşteptat ca partidele de dreapta extremă să obţină scoruri importante, transmit AFP şi Reuters.