29.2 C
Chișinău

Guvernul a aprobat majorarea cheltuielilor: Mic dejun de 1250 de lei pentru un membru al unei delegații străine și prânzuri școlare de câte 18 lei și 30 de bani pentru un elev | VIDEO

Mic dejun de 1250 de lei pentru un membru al unei delegații străine și prânzuri școlare de câte 18 lei și 30 de bani pentru un elev. Miercuri, Guvernul a majorat cheltuielile pentru primirea oaspeților străini, precum și pentru mesele gratuite pentru copiii din instituțiile de învățământ secundar profesional. Ce argumente are Cabinetul de miniștri, vedeți din reportaj.

Costurile pentru întreținerea delegațiilor și oficialilor străini de la buchete, mese, până la cadouri – vor crește cu 38%. Asta prevede hotărârea Guvernului.

Cabinetul a explicat acest lucru prin creșterea prețurilor în ultimii patru ani, când au fost aprobate cheltuielile maxime pentru deservirea oaspeților străini.

PETRU ROTARU, ministrul Finanțelor: „Proiectul este întocmit în baza solicitării autorităţilor publice în scopul actualizării volumurilor maxime de cheltuieli pentru deservirea delegațiilor, persoanelor oficiale străine, ţinând cont de evoluția prețurilor de consum după ultima ajustare a plafoanelor în perioada 2019-2023”.

Aşadar, dejunul sau dineul organizat pentru oficialii din prima grupă, adică pentru președinți de ţară, de parlament, primminiștri sau șefii organizațiilor internaționale care vizitează Moldova „vor costa în jur de 1250 de lei de persoană. Până acum limita era de 900 de lei. Pentru hrana miniștrilor de externe, reprezentanților organizațiilor și misiunilor internaționale, precum și personalităților marcante din domeniul culturii, științei și tehnicii, dar şi conducătorilor unor companii și întreprinderi cunoscute vor fi cheltuiţi 950 de lei de persoană. Iar pentru funcționarii de rang mai inferior, adică viceminiștri, secretari de stat, șefi ai altor insituţii publice din străinătate – 700 lei de persoană”.

Cocktailurile vor costa bugetul 250 – 550 lei, în funcție de statutul invitatului. Pentru buchetele oferite oaspeților străini de rang înalt la sosire și plecare acum sunt prevăzuţi câte 850 de lei per delegație, anterior era 600.

„Au fost majorate și cheltuielile pentru cadourile oferite vizitatorilor străini. Dacă anterior pentru suvenirurile pentru președinții, prim-miniștrii sau şefii parlamentelor din alte țări, precum și ai organizațiilor internaționale limita maximă era de 3.000 de lei, acum va fi 4.200, iar cei care îi însoțesc vor primi cadouri în valoare de 1.100 de lei”.

Au fost revizuite și cheltuielile maxime pentru băuturi, șampanie sau vin în cazul sosirii sau plecării delegațiilor, semnării acordurilor bilaterale sau înmânării distincţiilor de stat. Dacă anterior limita per participant era de 40 de lei, acum va fi 50, deși, spre exemplu, secretariatul Parlamentului a propus creșterea cheltuielilor financiare pentru alcool până la 75 de lei de persoană.

Guvernul a revizuit astăzi şi norma financiară pentru prânzul elevilor școlilor profesionale. Anul acesta ea va crește cu doar 5,5% sau 1 leu și va ajunge la 18 lei şi 30 bani de persoană.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE