7.7 C
Chișinău

Fermierii francezi țin Parisul Blocat a doua noapte la rând. Iar la Bruxelles, protestatarii au blocat centrul orașului, în așteptarea șefilor de stat | VIDEO

Furia fermierilor francezi ține Parisul blocat pentru a doua noapte la rând. Agricultorii sunt hotărâți să mențină barajele pe autostrăzi, până când Guvernul va veni cu măsuri concrete și un calendar clar de ajutor, scrie presa străină. Și nu se întâmplă doar în Hexagon. La Bruxelles, fermierii belgieni s-au instalat în centrul orașului și îi așteaptă acolo pe șefii de stat și de guvern din UE care se întrunesc mâine, la Consiliul European.

În Franța, fermierii au intensificat presiunea asupra Guvernului prin blocarea autostrăzilor din apropierea Parisului cu tractoarele. Ei au incendiat mai mulți baloți de fân pentru a bloca parțial accesul la Aeroportul din Toulouse, în așteptarea summitului Consiliului European unde agricultorii speră că acțiunile lor vor atrage atenția politicienilor care sunt mai atenți pe ajutorul pentru Ucraina și bugetul UE, relatează Reuters.

Având în vedere escaladarea protestelor, guvernul francez a renunțat deja la planurile de a reduce treptat subvențiile pentru motorina agricolă și a promis că va relaxa reglementările de mediu. În Belgia, unde protestele au izbucnit inspirate de manifestațiile din Franța, fermierii au blocat căile de acces către portul de containere Zeebrugge. Oamenii au declarat că intenționează să blocheze accesul la portul de la Marea Nordului, al doilea ca mărime din țară, pentru cel puțin 36 de ore. Ei spun că au vizat acest port pentru că a primit sprijin economic în detrimentul fermierilor.

Fermierii belgieni au descărcat bălegar şi au aruncat ouă în clădirea parlamentului din regiunea Valonia.

De asemenea, fermierii belgieni au blocat și o piață din centrul orașului Bruxelles unde spun că vor rămâne până joi, când liderii UE se vor întâlni în oraș pentru un summit al Consililului European. O mare parte din regulile agricole ale blocului, subvențiile importante și regulile de import sunt decise la Bruxelles în comun de statele membre și Parlamentul European, alături de Comisia Europeană.

Manifestațiile dau semne să se extindă la nivel european. Agricultorii din Spania şi Portugalia au spus că se vor alătura mișcării și vor organiza proteste.

Ei împărtășesc aceleași nemulțumiri ca și colegii lor din alte țări europene, spunând că reglementările de mediu impuse de Bruxelles subminează profitabilitatea culturilor și cresc prețurile alimentelor.

Acțiuni similare au avut loc și în alte țări europene, printre care Germania, Olanda, Polonia și România, înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie, în care extrema dreaptă, pentru care fermierii reprezintă o circumscripție în creștere, este așteptată să înregistreze câștiguri, scrie Reuters.

Fermierii europeni spun că nu sunt plătiți suficient, sunt sufocați de reglementările excesive privind protecția mediului și se confruntă cu o concurență neloială din partea importurilor ieftine.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE