29.2 C
Chișinău

CSE a anulat decizia CSE Chișinău prin care părinții urmau să achite taxe pentru grupele școlare cu program prelungit. Reacția Primăriei: „Să achite Guvernul” | VIDEO

Disputele dintre Guvern și Primăria Capitalei continuă. Comisia guvernamentală pentru Situații Excepționale a anulat decizia Comisiei Situații Excepționale Chișinău prin care părinții urmau să achite taxe pentru grupele școlare cu program prelungit. De asemenea, CSE a anulat stare de urgență în educație din Capitală prin care s-a anulat ordinul ministrului Educației cu privire la demiterea șeful Direcției municipale Educației, Andrei Pavaloi. De cealaltă parte, Primăria Chișinău califică deciziile drept imixtiune în treburile Administrațiilor Publice Locale.

Comisia națională pentru Situații Excepționale a anulat hotărârea Comisiei Situații Excepționale Chișinău care a decis ca părinții să achite taxele pentru grupele școlare prelungite, a anunțat ministrul Educației Dan Perciun.

DAN PERCIUN, ministrul Educației și Cercetării: „Responsabilitatea pentru asigurarea grupelor cu program prelungit revine autorităților publice locale. Acum, din cauza supra creditării municipiului Chișinău și lipsei resurselor financiare și neaprobării bugetului pentru anul 2024, Primăria caută soluții cum să rezolve această situație și soluția pe care a găsit-o este prin Comisia Situații Excepționale municipală care nu are asemenea atribuții să impună colectarea acestor taxe de la părinți, ne asigurând finanțarea din bugetul municipal”.

Iar, șeful Direcției Educației și Cercetării, Andrei Pavaloi a pus la îndoială legalitatea deciziei Comisiei Națională pentru Situații Excepționale.

ANDREI PAVALOI, șeful Direcției Educație a municipiul Chișinău: „Decizia sau mecanismul aprobat de către CSE a municipiului Chișinău s-a bazat pe norma legală existentă la noi în țară. În acest sens, legalitatea deciziei de astăzi urmează a fi aprobată juridic. Grupele cu program prelungit pot fi organizate din finanțarea APL-urilor în situația în care aceste surse sunt disponibile, în momentul în care Guvernul intenționat blochează financiar Primăria municipiului Chișinău, Guvernul să-și asume plata pentru aceste taxe”.

Amintim că, membrii Comisiei situații excepționale a municipiului Chișinău au decis că grupele școlare cu program prelungit își reiau activitatea dar că, părinții vor plăti între 360 și 690 de lei lunar, în funcție de numărul de ore. Totodată, pentru 6000 de copii din familii social-vulnerabile, Primăria Capitalei va achita în continuare integral toate sumele și alimentația.

Tot, miercuri CSE națională a anulat instituirea Stării de urgență în Educației din Capitală prin care a fost anulat ordinul lui Dan Perciun care l-a demis din funcție pe șeful Direcției Municipale Educație, Andrei Pavaloi, fiind acuzat că a ajuns ilegal în funcție.

DAN PERCIUN, ministrul Educației și Cercetării: „Această comisie din principiu nu are asemenea atribuții, nu poate declara stare excepțională în sistemul educațional, nu poate anula ordine de ministru, respectiv din punctul nostru de vedere ceea ce s-a întâmplat este o depășire evidentă a atribuțiilor de serviciu, a oamenilor care au luat această decizie și ne vom adresa inclusiv la instituțiile competente pentru a evalua și a sancționa pe cei care se fac vinovați de depășire atribuțiilor de serviciu”.

Pavaloi nu ne-a mai răspuns la telefon pentru a comenta această decizie. În același timp, purtătorul de cuvânt al Primăriei Capitalei, Natalia Ixari, ne-a spus că, ministrul a făcut declarații politice care nu țin de atribuțiile sale.

„Calificăm aceste declarații ca imixtiune în treburile Administrațiilor Publice Locale, iar primăria nu este obligată conform legii în multe acțiuni enumerate de ministru. Calificăm aceste acțiuni, prin folosirea puterii, drept presiuni asupra autonomiei locale. Referitor la alte decizii ale Primăriei Chișinău, vom anunța ulterior”, ne-a scris Ixari într-un mesaj.

Recent, un ordin al Ministerului Educației, a fost transmis prin poșta electronică șefului Direcției Educație a Capitalei, Andrei Pavaloi, prin care i se cere să accepte demisia. Motivul fiind faptul Andrei Pavaloi a fost numit în funcție contrar prevederilor Codului Educației, adică în lipsa unui concurs și pentru o perioadă nedeterminată de timp, printr-o dispoziție a primarului, a declarat Perciun.

Anterior, primarul Ion Ceban a declarat că puterea centrală nu ar trebui să se amestece în treburile administrațiilor locale.

Disputa dintre Primăria Capitalei și Guvern a apărut după ce, lon Ceban a anunțat că municipalitatea este nevoită să optimizeze cheltuielile în mai multe domenii sociale din motiv ca Guvernul a tăiat din bugetul Primăriei, fapt contrazis de Ministerul Finanțelor care a anunțat că, de fapt, bugetul Capitalei s-a majorat în acest an cu peste 81 de milioane de lei.

Totodată, Primăria Capitalei a inițiat o campanie în care se cese ca din cele 23 de miliarde pe care le virează bugetul local în cel de stat, Guvernul să întoarcă Chișinăului jumătate din sumă, dar nu doar 2,8 miliarde. În replică, Guvernul a anunțat că astfel Primăria Capitalei vrea să lase fără finanțare alte localități din țară.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE