18.3 C
Chișinău

Proiectul privind micșorarea prețului la gaze, publicat de ANRE pentru consultări publice. Cât ar urma să achite consumatorii | VIDEO

Proiectul privind micșorarea prețului la gaze a fost publicat de către ANRE pentru consultări publice.

Săptămâna trecută, Moldovagaz a propus diminuarea tarifelor pentru consumatorii casnici și agenții economici. Potrivit furnizorului, acesta urmează să fie în mediu de aproximativ 15,67 de lei pentru un metru cub sau cu 12,5 la sută mai mic decât cel actual.

Compania a prezentat trei scenarii de micșorare a preţurilor, în funcție de luna din care vor fi aplicate. Potrivit șefului Moldovagaz, dacă ANRE va aproba noul tarif din 1 martie, atunci prețul ar putea fi de 14 lei și 67 de bani pentru un metru cub, din 1 aprilie – 13,72 de lei, iar din 1 mai aproximativ 13 lei pentru un metru cub, fără TVA. ANRE are la dispoziție 90 de zile pentru a aproba noile preţuri.

Vadim Ceban ne-a spus că principalii factori care au determinat revizuirii tarifelor sunt stingerea devierilor financiare pozitive și reducerea semnificativă a prețurilor de achiziție pentru gaze naturale pe piața spot din Olanda.

În prezent, consumatorii casnici achită 18 lei și 6 bani per metru cub de gaze. Ultima oară tariful a fost revizuit în luna iunie. Prețul cel mai mare al combustibilului pe care l-au plătit moldovenii a fost de aproape 30 de lei pentru un metru cub, stabilit în octombrie 2022.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE