18.3 C
Chișinău

Noi modificări în legile Găgăuzei, cu privire la plata unică și patenta de întreprinzător. Evghenia Guțul: „Vizează protejarea businessului mic din autonomie” | VIDEO

Găgăuzia prelungește perioada de scutire de la contribuțiile obligatorii de asigurări sociale cu încă un an pentru deținătorii de patente. De asemenea, până în data de 1 ianuarie 2025, a fost amânată și obligativitatea utilizării aparatelor de casă pentru antreprenorii mici care activează în baza Certificatulu unic de plată. În ședința de astăzi a Adunării Populare a autonomiei au fost aprobate modificări la legislația locală. Inițiativa potrivit căreia activitatea micilor întreprinzători să fie continuată în regim de impozitare simplificat, aparține Comitetul Executiv al Găgăuziei.

Deputații Adunării Populare din Găgăuzia au introdus modificări în legile autonomiei „Cu privire la plata unică” și „La patenta individuală de întreprinzător”.

Ca urmare, data introducerii obligatorii a aparatelor de casă pentru cei care lucrează pe baza Certificatelor unice de plată a fost amânată cu un an – până la 1 ianuarie 2025.

Deputații din autonomie au extins, de asemenea, domeniul de aplicare a „Legii cu privire la plata unică”, adăugând la aceasta mai multe profesii. În baza acesteia, vor putea activa vânzătorii și unitățile de alimentație publică cu o suprafață de până la 50 de metri pătrați, frizerii, cizmarii, croitorii, specialiștii în manichiură și cosmetică, reparația echipamentelor de birou, angajaţii vulcanizărilor și spălătoriilor auto.

Până la 1 ianuarie 2025, a fost amânată şi plata contribuțiilor de asigurări sociale de către patentari. Acest tip de impozit se ridică la 17.522 lei anual.

Comitetul executiv al Găgăuziei spune că au vrut să ajute businessul mic, ținând cont de situația economică și socială dificilă din Republica Moldova, precum și de riscurile de pierdere a locurilor de muncă în Autonomie.

EVGHENIA GUŢUL, bașcanul Găgăuziei: „Proiectele de lege propuse de comitetul executiv și votate astăzi de Adunarea Populară vizează protejarea businessului mic din Găgăuzia. Acum vedem cum acest domeniu are probleme și nu este protejat. Avem peste 2.500 de întreprinzători care pot în continuare să lucreze fără să plătească contribuții la Fondul de asigurări sociale și fără aparate de casă. Credem că asta le va ușura munca pentru că, din păcate, economia noastră scade și moi trebuie să protejăm businessul mic. În caz contrar, din păcate, ei vor fi nevoiţi să-și închidă afacerea și să plece din țară”.

Deputații Adunării Populare au votat unanim măsurile propuse.

Totuși, ținând cont de modificările adoptate la nivel republican, legislatorii găgăuzi percep aceste măsuri drept temporare, care vor fi înlocuite cu altele. Dar deocamdată nu există un consens cu privire la modul exact de susţinere a întreprinderilor mici în viitor.

DMITRI CONSTANTINOV, președintele Adunării Populare din Găgăuzia, candidat independent: „Dacă facem ordine în acest domeniu și ajutorul va fi nominativ, probabil îi vom putea ajuta cumva pe cei mai nevoiaşi din contul bugetului, dar ei trebuie să activeze deja conform legii republicane. Aici, din bugetul Găgăuziei, îi vom putea ajuta cu niște bani anual, lunar. Cred că această soluţie este cea mai bună”.

VALENTIN GAIDARJI, deputatul Adunării Populare din Găgăuzia, PACE: „Cred că ar trebui să tratăm pe toţi în mod egal, în special mediul de afaceri. În prezent agricultura are probleme. Dar separat doar neplata patentelor nu cred că este o soluție. Acești oameni vor măsuri. Probabil vor să se pensioneze într-o zi. Dar astăzi nu vor să plătească nimic. Cred că această lege va fi contestată, şi ei oricum vor trebui să treacă la forma legală de activitate cu aparat de casă, cu autorizație SRL sau întreprinzător individual”.

IVAN DIMITROGLO, deputatul Adunării Populare din Găgăuzia, BCS: „Să nu iasă că noi am adoptat, iar oamenii pe urmă vor fi amendați, şi când ei vor veni cu aceste probleme, în principiu, nu va avea cine să le soluţioneze. Una dintre propunerile noastre a fost că dacă acest proiect de lege va fi abrogat, ca să le uşurăm viaţa patentarilor astăzi, să împarţim pe trei ani compensaţiile de 75, 50 și 25% și, de asemenea, să achiziționăm aparatele de casă din contul autonomiei noastre pentru a-i ajuta să se integreze în această lege”.

În autonomia găgăuză în baza Certificatului Unic de Plată activează 588 de agenți economici. 1.700 de întreprinderi mici funcționează în baza patentei, în mare parte sunt unităţi comerciale. Săptămâna trecută, patentarii au organizat un miting şi au cerut să li se permită să lucreze în condițiile actuale.

Canal 5 a solicitat Serviciului de presă al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării comentarii cu privire la extinderea facilităţilor pentru întreprinderile mici din autonomia găgăuză. Instituţia ne-a comunicat că din 1 iulie 2023, activitatea în bază de patentă a fost înlocuită cu un regim fiscal simplificat – activitatea independentă. Astfel, toți cei care fac comerț cu amănuntul în piețe sau unități comerciale sunt obligaţi să treacă la acest regim fiscal.

Pentru a simplifica procesul de tranziție Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a identificat mai multe soluții care să le permită comercianților să-și continue activitatea. Printre acestea sunt granturi nerambursabile pentru procurarea aparatelor de casă, instruiri tehnice, majorarea plafonului de vânzări, dar și cel mai mic impozit pe venit din Europa, spune instituţia.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, ne-a promis că va reveni cu un comentariu mai târziu.

Amintim că, în 1 iulie, au intrat în vigoare modificări legislative privind patenta de întreprinzător. În special, perioada de activitate în baza patentei este considerată experiență de muncă doar la plata contribuțiilor de asigurări sociale de stat. Acestea sunt folosite pentru a plăti concediile medicale, indemnizaţiile sociale și formează stagiul de asigurare pentru pensia viitoare.

Patentarii din Găgăuzia au fost obligați până acum să plătească doar costul patentei, cuprins între 50 și 500 de lei, și contribuțiile de asigurări de sănătate. Patentarii au plătit voluntar contribuții sociale de stat până la sfârșitul anului trecut, iar din 1 ianuarie acestea au devenit obligatori.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE