10.5 C
Chișinău

Moldova ar putea reveni la procurarea gazului de la Gazprom. Vadim Ceban: Livrările ar fi posibile în baza acordului din 2021 | VIDEO

Din luna mai, Moldova ar putea reveni la procurarea gazului de la
Gazprom. Despre asta a anunțat șeful companiei Moldovagaz Vadim Ceban, într-un interviu televizat. El a spus că, acest lucru s-ar putea face în baza acordului din 2021, deoarece actualul contract cu Energocom expiră la finele lunii aprilie. Despre această posibilitate a vorbit anterior și ministrul Energiei Victor Parlicov.

Moldovagaz ar putea din nou să cumpere gaze rusești pentru malul drept al Nistrului de la Gazprom, după o pauză de aproximativ un an și jumătate. Anunțul a fost făcut de către șeful întreprinderii, Vadim Ceban.

VADIM CEBAN, președintele Consiliului de Administrație „Moldovagaz”: „Contractul cu Energocom expiră în 30 aprilie. Cel mai probabil, din luna mai vom relua livrările de la Gazprom, în baza contractului pe care îl avem din 2021, evident, doar dacă vom avea factorii favorabili, inclusiv prețul”.

Atunci, contractul a fost semnat de către ministrul Infrastructurii Andrei Spînu. Ceban a mai spus că prețul gazului rusesc ar putea varia între 374 și 384 de dolari per mia de metri cubi, iar volumele ar fi suficiente pentru ambele maluri ale Nistrului.

VADIM CEBAN, președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz: „Putem acoperi un volum de 83 de milioane de metri cubi, până în septembrie 2024, ceea ce va fi suficient pentru dreapta Nistrului pentru perioada de vară. Până la aproximativ 4,5 milioane de metri cubi pentru malul stâng și un milion 200 mii zilnic, va folosi malul drept. Din moment ce nu mai avem stare de urgență, Moldovagaz trebuie să cumpere gazul – cantitatea de care avem nevoie – în bază de concurs și de la operatorii care vor oferi volumele necesare, dar și la prețul care va fi cel mai mic”.

Și ministrul Energiei a anunțat recent că, malul drept ar putea reveni la gazele gigantul rusesc, în condițiilor unor costuri mici. Dacă prețurile vor fi mai competitive decât pe piața internațională, dacă vor fi volume necesare și dacă Moscova nu va impune condiții politice și riscuri în relația cu UE, atunci nu este exclus să luăm și de la ei, a precizat Victor Parlicov. Anterior, partea rusă a declarat că nu a impus niciun fel de condiții politice și că documentul a fost semnat după cerințele Moldovei.

Chișinăul nu mai cumpără gaze de la Gazprom pentru dreapta Nistrului decembrie 2022. Cantitatea combustibilului care totuși ajunge de acolo se duce în regiunea Transnistreană de unde cumpărăm curent electric. Moldova a renunțat la gazul rusesc și s-a reorientat pe piețele din vest, după ce Gazporm a redus cantitatea livrată Chișinăului.

Săptămâna trecut, ministrul Energiei a anunțat că, Republica Moldova va achiziționa gaze naturale direct din nava care le transportă din SUA cu aproximativ 340 de dolari pentru o mie de metri cubi. În prezent, consumatorii casnici achită aproximativ 18 lei pentru un metru cub de gaze. Moldovagaz a cerut ANRE micșorarea tarifului. Prețul final va varia în funcție de luna în care va fi aplicat.

La sfârşitul anului trecut, Victor Parlicov spunea că pentru a fi reduse cifrele din facturi, trebuie mai întâi să consumăm gazele cumpărate în 2022 la prețul mediu de 1 200 de euro.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE