Franța fierbe în proteste. Fermierii au încins grătarele în jurul Parisului. Ei se pregătesc de o înfruntare de lungă durată cu Guvernul care va anunța astăzi o serie de măsuri, pentru a dezamorsa cea mai amplă criză din țară din ultimele luni, scrie presa străină. Între timp, anunță jurnaliștii, s-au înmulțit cazurile în care protestatarii au vandalizat camioanele cu produse agricole venite de peste granițe.
Aflați în a treia săptămână de proteste, fermierii francezi au blocat majoritatea intrărilor în Paris, iar pe autostrăzile din jurul Capitalei sau format cozi de aproape 100 de kilometri, scrie portalului românesc Digi24. Într-o localitate, protestatarii au improvizat o tabără, unde au montat corturi.
În zonă, a fost amenajat un bufet, iar unii fermieri au încins grătarele și au pregătit mâncare. Pe autostradă au fost instalate frigidere unde au fost aduse baxuri cu apă. În total, zece mii de agricultori au ieșit în stradă în Hexagon, cu mai bine de cinci mii de utilaje și sunt deciși să nu renunțe la proteste până nu vor primi garanții că solicitările lor vor fi îndeplinire, scriu jurnaliștii.
Manifestanții cer ajutor în fața exploziei prețurilor la energie și carburanți, evidențiază nemulțumirile lor față de câștigurile scăzute pentru produsele lor și birocrația excesivă.
„E vorba despre cele 4% din terenurile agricole, despre negocieri comerciale, import, creșterea animalelor, nemulţumirea fermierilor, supra-transportare, control, vorbim despre toate astea şi, deocamdată, răspunsul Guvernului este foarte evaziv”.
Oamenii mai cer deblocarea de ajutoare de sute de milioane de euro și subvenții pentru motorină. Potrivit europafm.ro, zilele trecute, ei au atacat camioane care transportau marfă de peste hotare și le-au distrus încărcătura.
Premierul francez s-a întâlnit luni, cu mai mulți lideri de sindicat după care s-a anunțat că vor fi luate noi măsuri ca să pună capăt protestelor. Președintele Emmanuel Macron discută marţi, la Bruxelles, cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre criza din agricultură şi măsurile de sprijin pe care fermierii le cer la nivelul Uniunii Europene. Guvernul francez a mobilizat peste 15.000 de membri ai forțelor de ordine ca să țină situația sub control, utilizând chiar și maşini blindate ale jandarmeriei, informează AFP. Ministrul de Interne a declarat că șeful statului a dat ordin ca tractoarele să nu ajungă în Paris şi în marile oraşe, iar Aeroporturile să rămână funcționale.
Între blocarea autostrăzilor şi defilările cu tractoare, nemulţumirile fermierilor s-au manifestat mai întâi în decembrie în Germania, pentru ca ulterior să se extindă în Franţa , România, Polonia sau Belgia.
Ei sunt nemulţumiţi de restricţiile ce le sunt impuse prin politicile de mediu ale UE, de pătrunderea liberă pe piaţă a produselor ucrainene, de creşterile de accize la combustibil și de eliminarea unor subvenţii.