24.4 C
Chișinău

Reacția Ministerului Agriculturii, după ce fermierii din raionul Cahul au amenințat cu proteste: Se lucrează la elaborarea unui regulament | VIDEO

Fermierii din raionul Cahul amenință cu proteste și vin cu revendicări către autorități, iar dacă acestea nu vor fi îndeplinite în termen de 5 zile, vor scoate tehnica agricolă în stradă. În adresarea lor către factorii de decizie, cer ajutor în situația dificilă în care au ajuns după doi ani de criză continuă și solicită implementarea unor măsuri urgente, care i-ar ajuta să nu falimenteze. Ministerul Agriculturii susține că săptămâna trecută s-au acordat 50 de milioane de lei pentru fermierii afectați de secetă și că acum, se elaborează regulamentul în baza căruia vor fi distribuiți banii.

În adresarea lor către autorităţi, fermierii mici și mijlocii din raionul Cahul cer ajutor în situația dificilă în care au ajuns.

„În anii 2022-2023, seceta severă a compromis recolta de porumb, floarea-soarelui, grâu, rapiță. Costurile producției agricole au crescut cu până la 300 de procente și dobânzile la credite s-au majorat aproximativ de trei ori. Importul în exces a producției agricole din Ucraina a înfluențat esențial căderea prețurilor pe piața internă la aceste culturi. Din toamna 2022, agricultorii au început să comercializeze cereale și oleaginoase sub prețul de cost. Creditorii au pornit presiune dură asupra agricultorilor”, se spune în declarație.

În Moldova, Guvernul practic a lăsat agricultorii de unii singuri în fața greutăților, spun semnatarii declarației.

„Toate propunerile fermierilor despre necesitatea introducerii stării de urgența în agricultură, restructurarea datoriilor, adresarea către partenerii externi după ajutor, protejarea pieței interne, fie au fost ignorate, fie reacția a fost una foarte tardivă. Prin urmare, după doi ani de criză continuă, marea majoritate a fermierilor micro, mici și mijlocii din raionul Cahul se află în pragul falimentului. La unii agenți economici deja este demarată procedura de insolvabilitate. La mulți fermieri vin creditorii cu titluri executorii și îi deposedează de tehnica agricolă și terenuri”, menționează fermierii din Cahul.

Totodată, producătorii agricoli sunt nemulțumiți de activitatea Comisiei speciale creată în decembrie trecut, pentru soluționarea problemelor în domeniu.

Cu multe greutăți obținem de la Camera de Comerț și Industrie certificatele ce atestă situația de forță majoră, dar procedura durează și penalitățile și dobânzile continuă să se acumuleze.

Reprezentanți ai camerei de Comerț nu ne-au răspuns la apeluri pentru o reacție.

În prezent, în raionul Cahul majoritatea fermierilor nu au bani pentru începerea lucrărilor de primăvară.

Ne așteaptă o catastrofă financiară și socială, se plâng agricultorii. În aceste condiții, ei cer guvernării implementarea unor măsuri urgente: „Introducerea, până la 31 decembrie, a unui moratoriu la calcularea penalităților, demararea procedurilor de insolvență pentru agricultorii care au în structura terenurilor agricole cel puțin 70 la sută din culturile cerealiere și oleaginoase, soluționarea problemei creditării lor cu mijloace pentru lucrările de primăvară prin intervenția Băncii Naționale, alocarea compensațiilor pentru secetă și plăți directe la hectar de floareasoarelui și porumb, de cel puțin 2000 lei per hectar, dar și admiterea tranzitului culturilor din Ucraina doar cu transportul feroviar”.

În cazul în care, revendicările nu vor fi îndeplinite în decurs de cinci zile, fermierii amenință cu proteste și utilizarea tehnicii agricole.

Canal 5 a încercat să obţină reacţii de la autorităţi la declaraţiile fermierilor din Cahul. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, şi secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Vasile Şarban, nu ne-au răspuns la telefon. Iar, purtătorul de cuvânt a ministerului, Daniela Turculeț, ne-a spus că va reveni cu un comentariu mai târziu.

DANIELA TURCULEȚ, purtător de cuvânt la MAIA: „Mi-au transmis-o azi jurnaliştii. Noi oficial nu am primit-o încă. Pregătim un răspuns pe parcursul zilei”.

În cazul în care, revendicările nu vor fi îndeplinite în decurs de cinci zile, fermierii amenință cu proteste și utilizarea tehnicii agricole.

Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii Vasile Șarban ne-a spus că se lucrează la soluționarea problemelor.

VASILE ŞARBAN, secretarul de stat al MAIA: „Da noi vrem se aflăm reacţia mediului de afaceri din Cahul la declaraţiile ministerului, care au fost făcute săptămâna trecută, referitor la faptul că se acordă 50 milioane de lei pentru raioanele din sudul republicii, producătorilor agricoli care au avut porumb şi au suferit de secetă. Noi acum elaborăm Regulamentul, el este finalizat, dar noi îl adaptăm, în baza căruia agenţii economici vor putea să aplice la Agenţia de Intervenţii şi Plăţi pentru Agricultură ca să aibă parte de ajutor financiar de urgenţă”.

Iar, purtătorul de cuvânt al Ministerului Agriculturii Daniela Turculeț ne-a scris pus că, având în vedere provocările climatice și dificultățile financiare generate de prăbușirea prețurilor la produsele agricole, instituția a alocat 200 de milioane de lei din Fondul de Rezervă pentru a compensa parțial creșterea costurilor de producție agricole vegetale primare semănate în toamna anului 2022 și recoltate în 2023. Banii fiind distribuiți către 2161 de fermieri micro și mici în luna noiembrie trecut la fiecare hectar fiind vorba despre 1250 de lei.

În ianuarie, după una dintre întrevederile agricultorilor cu membrii Comisiei speciale, secretarul de stat la Ministerul Agriculturii Vasile Șarban a declarat că, această comisie nu poate interveni direct în relațiile comerciale dintre doi agenți economici, dar că se depun eforturi pentru a găsi soluții, adaptate profilului și nevoilor fiecărui fermier.

Anterior, ministrul Agriculturii a declarat că nu este posibil de instituit moratoriu la plata împrumuturilor, pentru că sunt relații comerciale între fermieri și bancă.

Anul trecut, agricultorii au protestat în Capitală şi pe traseele naţionale, inclusiv cu tractoarele. Purtătorul de cuvânt al Executivului Daniel Vodă a declarat atunci că autoritățile ajută țintit fermierii și nu doar membrii unei singure asociații, inclusiv prin debursarea subvențiilor, care în 2023 au constituit 1,9 miliarde de lei, TVA rambursat, dar și obținerea certificatelor de forţă majoră.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE