Nu există un alt scenariu pentru regiunea transnistreană decât reintegrarea în Republica Moldova prin mijloace exclusiv pașnice. Așa a declarat viceprim-ministrul pentru Reintegrare Oleg Serebrian după o întrevedere cu ambasadorul larg al Ucrainei care se ocupă de problema transnistreană, Păun Rogovei. La rândul său, diplomatul ucrainean a remarcat că Kievul rămâne un participant activ în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, dar nu se va așeza la masa de negocieri cu Rusia.
După cum a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, nu există altă soluție pentru problema transnistreană decât reintegrarea plenară a acestei regiuni în Republica Moldova.
Totodată, rezolvarea va avea loc exclusiv pașnic, a subliniat Serebrian.
OLEG SEREBRIAN, vicepremierul pentru Reintegrare: „Nu există niciun plan de sugrumare militară sau de altfel a regiunii transnistrene, o poziție împărtășită şi de Chișinău, şi de Kiev, și de partenerii noștri internaționali. Tot ceea ce dorim este aducerea graduală a acestei regiuni în câmpul legal al Republicii Moldova. Soluţionarea problemei transnistrene se va face exclusiv pe cale pașnică, pe calea dialogului, dar nu există o altă soluție decât reintegrarea plenară a acestei regiuni în Republica Moldova”.
Oleg Serebrian și-a exprimat, de asemenea, speranța că în 2024 vor fi obținute mai multe succese în procesul de reintegrare a țării.
Ambasadorul cu misiuni speciale al Ucrainei, Paun Rohovei, responsabil de dosarul transnistrean, a subliniat la rândul său că şi țara sa pledează pentru o soluţionare exclusiv diplomatică, dar nu intenționează să se așeze la masa de negocieri cu partea rusă.
PAUN ROHOVEI, Ambasadorul cu misiuni speciale al Ucrainei: „Ucraina este și va fi parte componentă a tratativelor de reglementare a conflictului transnistrean. În același timp, am constatat și am căzut de comun acord cu partenerii noștri din Republica Moldova, astăzi acest format internațional, de fapt, de jure existent, este nefuncțional. Principala pricină a nefuncționalităţii acestui format este prezenţa în cadrul lui a statului, care nu mai are nici drept moral, nici legal de a participa la astfel de tratative”.
Amintim că, formatul „5+2” al negocierilor politice privind reglementarea transnistreană, care implică părțile conflictului Moldova și Transnistria, mediatori din OSCE, Rusia și Ucraina, precum și observatori din UE și Statele Unite – rămâne nefuncțional din 2019.
Anterior, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat că acest format este suspendat pe durata războiului din Ucraina.
În prezent, Chișinăul și Tiraspolul negociază direct în format informal „1+1”, şi discută, în mare parte, probleme urgente de natură umanitară și tehnică. Ultima asemenea întâlnire a reprezentanților politici a avut loc în 16 ianuarie, după o pauză de șapte luni.
În octombrie, președinta Maia Sandu a declarat că autoritățile au o viziune pentru reintegrarea țării. Potrivit şefei statului, pentru a soluţiona problema transnistreană trebuie revizuit formatul de negocieri „5+2” prin excluderea Rusiei și consolidarea rolului Uniunii Europene, întrucât Moldova urmărește aderarea la aceasta.