24.4 C
Chișinău

„Ministerul de Externe nu va fi reformat”. Primele declarații ale ministrului de Externe, Mihai Popșoi, după învestirea în funcție | VIDEO

Noul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Mihai Popșoi a depus, astăzi, jurământul de învestire. Acesta va deține și funcția de viceprim-ministru. El a dat asigurări că va continua dialogul și relațiile de parteneriat strategic cu România, SUA, Bruxelles și Ucraina care sunt câteva dintre prioritățile sale. Totodată, Popșoi a menționat că Ministerul de Externe nu va fi reformat, iar relația Republicii Moldova cu Rusia va fi bazată pe interesul cetățenilor moldoveni.

Jurământul de învestire a fost depus în prezența președintelui Maia Sandu și a prim-ministrului.

MIHAI POPȘOI, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea propășirii Republicii Moldova, să respect Constituția și legile țării”.

Președintele Maia Sandu a declarat că se bucură că Mihai Popșoi se alătură echipei Guvernului.

MAIA SANDU, președintele țării: „Mihai Popșoi are o pregătire academică solidă și s-a remarcat printr-o activitate intensă pe platforma diplomației parlamentare. A contribuit semnificativ la stabilirea și consolidarea relațiilor RM cu alte state sau cu organizații internaționale. Este cunoscut de partenerii de dezvoltare ai RM”.

DORIN RECEAN, premier: „De aici încolo avem de muncit foarte mult și pe dimensiunea de externe, și pe cea de integrare europeană”.

Mai apoi, noul ministru de Externe și-a anunțat prioritățile.

MIHAI POPȘOI, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene: „Continuarea parcursului Integrare Europeană. Ministerul de Externe va consolida dialogul politic atât cu țările membre cât și cu Bruxelles-ul, ajutând astfel ministrul de Afaceri Europene. Vom continua dialogul excelent și relațiile de parteneriat strategic cu România, vom fortifica în continuare dialogul strategic cu SUA, cu Ucraina”.

Ce ține de reforma Ministerului Afacerilor Externe, Mihai Popșoi a menționat că instituția nu urmează să fie reformată.

MIHAI POPȘOI, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene: „Acea componentă din titulatura ministerului pe Integrarea Europeană, se transformă în Afaceri Europene și va fi preluată de către doamna Gherasimov, iar ministerul își continuă activitatea. Biroul pentru Afaceri Europene urmează să fie creat, dar ministerul așa cum a fost, așa rămâne”.

Întrebat care va fi poziția sa în comunicarea cu Federația Rusă, Popșoi a spus că va fi bazată pe interesul țării, fără a oferi alte detalii.

MIHAI POPȘOI, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene: „Poziția R. Moldova în comunicarea cu Federația Rusă, la fel ca și cu orice alt stat, va fi principială, bazata pe interesul național al R. Moldova: doar în baza intereselor cetățenilor, în baza suveranității, independenței și integrității teritoriale a R. Moldova”.

Mihai Popșoi a preluat funcția de ministru de externe după demisia vicepremierului Nicu Popescu. El este deputat în Parlament din 2019. Potrivit celei mai recente declarații de avere, pentru anul 2022, el a ridicat în această perioadă un salariu de la Parlament de aproximativ 247 de mii de lei, echivalentul a puțin peste 20 de mii de lei lunar.

Alte peste 92 de mii de lei le-a primit pentru diurne și aproape 73 de mii din indemnizațiile pentru renunțarea la mașina de serviciu. Deputatul a mai ridicat în 2022 un salariu de aproape 590 de mii lei de la Ambasada Regatului Țărilor de Jos din Republica Moldova. În 2022, Popșoi a obținut și venituri din vânzarea unui apartament și a unei mașini în mărime de 40.500 euro.

Acesta mai declară o casă de locuit moștenită, un apartament și un spațiu comercial pentru care a plătit 60 mii Euro. Mihai Popșoi conduce un automobil de model Renault Kadjar din 2019 procurat cu aproape 326 de mii de lei, echivalentul a circa 17 mii euro.
Mihai Popșoi a studiat relații internaționale la Universitatea de Stat din Chișinău și a absolvit facultatea în anul 2009.

Mai târziu, a urmat un program de doctorat în Studii politice la Universitatea din Milano, Italia. El și-a început cariera profesională în poziția de manager de program în cadrul Centrului de Informare și Documentare privind NATO din Republica Moldova în 2009.

Mai târziu, a fost angajat de Secția politică și economică a Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova. Între anii 2014-2019, Mihai Popșoi a oferit consultanță politică mai multor organizații internaționale.

S-a implicat în politică în septembrie 2017, când a fost ales vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE