Gazul s-ar putea ieftini. Moldovagaz a expediat astăzi Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică un demers în acest sens. Tariful diminuat propus pentru consumatorii finali casnici și agenții economici urmează să fie în mediu de aproximativ 15,67 lei pentru o mie de metri cubi sau cu 12,5% mai mic decât cel din prezent, spune șeful întreprinderii Vadim Ceban. Compania a prezentat și trei scenarii de micșorare a tarifelor, în funcție de luna din care vor fi aplicate.
SA „Moldovagaz” a creat câteva scenarii de aplicare a tarifelor diminuate. Dar, punctează șeful Companiei, Vadim Ceban, cifrele depind de luna în care vor fi aplicate, la decizia ANRE.
VADIM CEBAN, președintele Consiliului de administrația al Moldovagaz: „De la 1 martie, de exemplu pentru consumatorii casnici, reducerea va fi de 14. 67 lei pentru un metru cub, fără TVA. Dacă vorbim de aplicarea tarifelor de la 1 aprilie 2024, pentru consumatorii casnici, tariful va fi de 13, 72 lei cu o reducere cu 18%, fără TVA. Și dacă de la 1 mai, pentru consumatorii casnici, tariful va fi de 13, 02 lei un metru cub, adică cu 22, 1% mai puțin decât tariful actual”.
Potrivit legii, ANRE are la dispoziție 90 de zile pentru a revizui și a aproba noi tarife și în această perioadă sunt acumulate devieri tarifare, care urmează să fie compensate consumatorului. Ținând cont de acest lucru, spune Vadim Ceban, cel mai probabil, vom plăti mai puțin pentru gaz din 1 martie, adică 14. 67 lei pentru un metru cub de gaz, fără TVA.
VADIM CEBAN, președintele Consiliului de administrația al Moldovagaz: „Dat fiind faptul că deja suntem practic în februarie, peste o săptămână deja este februarie, ANRE are la dispoziție cel puțin 30 de zile – cel mai probabil, tarifele vor fi aprobate și vor intra în vigoare de la 1 martie. Eu cred că acest scenariu este cel mai realizabil”.
Șeful companiei ne-a enumerat și principalii factori care au determinat necesitatea revizuirii tarifelor. Este vorba de stingerea, deja, a devierilor financiare pozitive și reducerea semnificativă a prețurilor de achiziție pentru gaze naturale achiziție pentru gazele naturale pe piața spot din Olanda.
VADIM CEBAN, președintele Consiliului de administrația al Moldovagaz: „Primul factor e că Moldovagaz recuperează deja devierile financiare negative care au fost acumulate în perioada 2022. Noi deja suntem în devieri pozitive, adică noi acum luăm de la consumatori mai mult decât trebuie. De aceea am și propus. Noi am prezentat media anuală, dar ANRE va decide după care scenariu o să meargă. Atât. Al doilea aspect – este vorba de reducerea prețului la gazele naturale. Astăzi prețul de achiziție inclus în tarif este de 750 de dolari pentru mia de metri cubi, dar în proiectul pe care noi l-am prezentat este un tarf de 518 dolari pentru mia de metri cubi”.
ANRE a confirmat recepționarea solicitării Moldovagaz și spune că o va analiza și va verifica corectitudinea calculelor prezentate pentru a elabora și înainta Consiliului său de Administrație un proiect de hotărâre. Ulterior, documentul va fi publicat pentru consultări.
Despre faptul că gazul s-ar putea ieftini, începând cu luna februarie, în condițiile unui preț mai mic de achiziție, a vorbit săptămâna trecută și Ministrul Energiei, Victor Parlicov. Potrivit lui, spre deosebire de perioada când țara era în stare de urgență și tarifele erau modificate rapid, acum procedura va dura ceva mai mult.
Parlicov a mai adăugat că, săptămâna curentă, Republica Moldova va achiziționa gaze naturale direct din nava care le transportă din SUA cu aproximativ 340 de dolari pentru o mie de metri cubi. La sfârşitul anului trecut, Victor Parlicov spunea că pentru a fi reduse cifrele din facturi, trebuie mai întâi să consumăm gazele cumpărate în 2022 la prețul mediu de 1 200 de euro.
Din acest an, Gazprom livrează gaze naturale către Moldovagaz cu 380 USD pentru o mie de metri cubi, față de 831 dolari cât este în decembrie, dar cantitatea se duce pe malul stâng al Nistrului, iar de acolo noi cumpărăm curent electric. Moldova a renunțat la gazul rusesc de la sfârșitul anului 2022 și s-a reorientat pe piețele din vest, după ce Gazporm a redus cantitatea livrată Chișinăului.
În prezent, consumatorii casnici achită 18,06 lei pentru un metru cub de gaze. Ultima oară tariful a fost revizuit în luna iunie. Prețul cel mai mare al combustibilului pe care l-au plătit moldovenii a fost de aproape 30 de lei pentru un metru cub, stabilit în octombrie 2022.