Grădiniță frecventată de doar trei copii. Este realitatea dintr-un sat din Republica Moldova, constatată într-un studiu, realizat în luna decembrie de specialiștii Ministerului Educației. Cercetarea arată că grădinițele sunt aproape pline în zonele de nord și aproape pustii în cele de sud ale țării. Am mers și noi în una dintre localitățile de acolo pentru a vedea cum stau lucrurile și care-i motivul lipsei copiilor.
În raioanele din sudul țării, grădinițele sunt folosite aproape la jumătate din capacitățile lor, arată studiul Ministerului Educației, iar la Leova – doar în proporție de 39%. În acest raion funcționează 33 de instituții de educație timpurie. În jumătate dintre ele numărul de copii este mai mic de o sută. Cei mai mulți sunt în satul Borogani – 135. Cei mai puțini însă – în satul Troița – doar trei copii și cinci angajați. Nici aceștia nu merg la muncă pentru activitatea instituției a fost suspendată.
ALIONA CARAFIZI, șefa Direcție Educație Leova: „Prin aceasta ei economisesc la agentul termic, la salariu, dar dacă e să ne uităm din alt punt de vedere, suferă calitatea educației copiilor. Despre ce fel de socializare e vorba în grădiniță cu trei copii, care au vârste diferite și un grad de dezvoltare diferit”.
Situația creată a schimbat și salarizarea angajaților grădiniței.
ALIONA CARAFIZI, șefa Direcție Educație Leova: „Vreau să spun că aceste cinci persoane, din discuția cu primarul, ele sunt plătite, adică salariul nu este dintr-o unitate, dar 0,5 unități de fiecare persoană. Dacă este șeful grădiniței, lucrează opt ore că, copilul nu poți să îl ții jumătate de zi, dar este achitat de salariu pentru jumătate de zi. Așa a decis consiliul local”.
Satul Troița face parte din comuna Vozneseni, în componența căreia mai intră localitatea cu același nume, în grădinița din care merg 13 copii, și satul Troiana, care are doar șase copii ce frecventează instituția preșcolară.
Am fost la Primăria din comună ca să aflăm care-i motivul lipsei copiilor din grădinițe, dar am găsit doar secretara, care ne-a spus că primarul este plecat cu treburi în raion. Din explicația edilului, la telefon, am înțeles că nu va reuși să stea de vorbă cu noi.
L-am apelat după asta de mai multe ori și în zilele următoare, dar funcționarul nu ne-a mai răspuns. Puținii oameni pe care i-am întâlnit pe ulițele satului Vozneseni afirmă însă că alegerea tinerilor de a pleca în alte țări este cauza pentru care grădinițele stau pustii.
„Îs puțini copii, lumea-i plecată că…nu-i lume”.
„Pentru că sunt plecați toți din sat. Căutați cine-i vinovat, duce-ți și căutați singuri, nu să vă spunem noi. Am rămas noi bătrâni, îl chem de la lucru să mă ducă până la spital și înapoi, că eu nu mă pot duce singură. Și azi am fost tot așa și o să mă mai duc, și el n-o să poată lucra, no să îi ajungă bani și o să se ducă”.
Recensământul din 2014 nu oferă date despre numărul populației din satul Troița, dar spune câți oameni sunt în comuna Vozneseni din care face parte, fiind vorba de 1192 de persoane.
Cu privire la gestionarea instituțiilor preșcolare, ministrul Educației susține că administrațiile publice locale sunt responsabile de acest lucru
DAN PERCIUN ministrul Educației și Cercetării: Într-o grădiniță, de exemplu, sunt 3 copii. – Sunt. – Vor activa și în continuare așa sau se vor face modificări? – Dar, cine gestionează grădinițele în R Moldova. Primăriile. Respectiv, aceste decizii le aparțin primăriilor, eu nu cunosc despre intenția vreunei primării să închidă grădinițele, respectiv, avem certitudinea că ele vor activa și în continuare”.
Am telefonat și autoritățile educaționale din Călărași, care, la fel, figurează în studiul Ministerul Educației ca raion în care grădinițele sunt folosite în proporție de 48 la sută. Șefa Direcției Învățământ, Elena Gonța, ne-a spus că cei mai puțini copii sunt în satul Hârbovăț, iar în total, cele 32 de grădinițe sunt frecventate de 2600 de copii.
ELENA GONȚA 23.01, șefa Direcției Învățământ, Tineret și Sport, Călărași: „Cea mai mică grădiniță cu 11 copii într-o localitate din raion. Avem câte un educator, avem un ajutor de educator, pentru că formează o grupă, avem un director a instituției. Iată trei unități de cadre didactice.
Studiul privind gradul de utilizare a capacității grădinițelor din R. Moldova a fost realizat în luna decembrie de specialiștii Ministerului Educației împreună cu fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, care acum oferă expertiză ministerului.
L-am telefonat pe acesta, pentru a afla mai multe detalii, dar și ce soluții a propus în cadrul cercetării, dar nu ni s-a răspuns la apeluri. Pentru Europa Liberă, Spătari a spus că ar fi mai complicat de optimizat grădinițele, așa cum s-a făcut în cazul școlilor mici, pentru că e mai greu să transporți copii mici dintr-o localitate în alta.
Potrivit aceleiași surse, reprezentanții Ministerului Educației se gândesc să schimbe modalitatea de finanțare a grădinițelor – să fie per copil, ca în cazul școlilor și al universităților. În total, în Republica Moldova activează 1.462 de grădinițe publice.