24.4 C
Chișinău

Raport CEDO: Peste 1100 de cereri au fost depuse împotriva Republicii Moldova. Dreptul la un proces echitabil rămâne cel mai des încălcat în țară | VIDEO

CEDO a făcut public raportul de activitate pentru anul trecut. Potrivit documentului, la 31 decembrie 2023, 1 150 de cereri erau îndreptate împotriva R. Moldova. Dreptul la un proces echitabil rămâne cel mai des încălcat în țara noastră.

Juriștii pentru Drepturile Omului, care au analizat Raportul de activitate a Curții de la Strasbourg pentru anul 2023, susțin că în privința Moldovei, pe parcursul anului trecut, Curtea a pronunțat 24 hotărâri, în fiecare dintre ele fiind constatată cel puțin o violare a Convenției din partea Republicii Moldova.

Este vorba de:

Articolul 3 – Condiții inumane, tratament inuman și degradant/investigaţii defectuoase (4 cauze);

Articolul 5 – Dreptul la libertate și la siguranță (5 cauze);

Articolul 6 – Dreptul la un proces echitabil (14 cauze);

Articolul 8 – Dreptul la respectarea vieții private și de familie (6 cauze);

Articolul 10 – Dreptul la libertatea de exprimare (1 cauză);

Articolul 13 – Dreptul la un recurs efectiv (2 cauze)

Articolul 14 – Interzicerea discriminării (1 cauză);

Articolul 1 din Protocolul nr. 1 din Convenție – Protecția proprietății (6 cauze).

În total, până în 31 decembrie 2023, Curtea a pronunțat 599 de hotărâri împotriva Moldovei, pentru care au fost achitate prejudicii în sumă de circa 20 milioane de Euro.

Mai mult de jumătate din violările constatate în privința țării noastre sunt pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil – 244, protecția proprietății – 183, tratamentul inuman și degradant -147 și dreptul la libertate și siguranță – 121.

Raportul mai arată că Moldova, după numărul de hotărâri și după numărul violărilor constatate, devansează state ca Germania, Spania, Norvegia, Olanda, Portugalia, care după numărul populație depășesc cu mult Moldova și care au aderat cu mult timp înainte la Convenția Europeană pentru Drepturile Omului.

Datele Curții de la Strasbourg relevă și că la 31 decembrie 2023, din numărul total de cereri, peste 68 de mii, 1.150 erau îndreptate împotriva Moldovei, aceasta situându-se pe locul 10 din 46 de state.

După numărul de cereri alocate unui organ judiciar, 653 de cereri, raportat la populația țării, Moldova este pe locul 5, cu indicele 2,60 cereri la 10.000 locuitori.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE