În această săptămână se împlinesc 79 de ani de la eliberarea celui mai mare lagăr de concentrare nazist Auschwitz-Birkenau din Polonia. În memoria victimelor genocidului evreiesc, zeci de oameni au depus flori și au ținut un minut de reculegere la Monumentul „Victimelor Fascismului” ridicat în Chișinău. La eveniment au participat mai mulți oficiali printre care șeful statului, ambasadorul Israelului în țara noastră, ministrul Culturii și președintele comunității evreiești în Republica Moldova.
Președintele comunității evreiești susține că Holocaustul este tragedia întregii umanități, iar societatea trebuie să facă tot posibilul pentru a nu mai admite comiterea unor astfel de atrocități.
ALEXANDER BILINKIS, președintele comunității evreiești: „Aici au fost nimiciți nu mai puțin de 1,1 milioane de oameni, dintre care un milion erau evrei. Au trecut aproape 80 de ani, dar memoria trebuie păstrată. Se cunoaște că în timpul celui deal Doilea Război Mondial, naziștii și aliații lor au nimicit peste 6 milioane de evrei. Suntem obligați să ne cunoaștem propria istorie și să diminuăm riscurile să se repete acele evenimente tragice. În Moldova mai sunt în viață 23 de persoane care au supraviețuit ghetourilor și lagărelor de concentrare, persoane care au peste 80 de ani”.
Cu un discurs dedicat evenimentului, în fața celor prezenți, a ieșit și președintele Maia Sandu.
MAIA SANDU, președintele țării: „În fiecare an, ne adunăm pentru a comemora, împreună, un capitol atât de întunecat al istoriei omenirii, încât nu putem decât să ne cutremurăm, de fiecare dată, când ne amintim de supliciul milioanelor de oameni care au căzut victime Holocaustului. Dar astăzi îmi pare aproape nepotrivit să menționez cuvântul „istorie” – când vorbim de istorie, riscăm să ne amăgim că răul care a condus la această atrocitate fără precedent a rămas undeva în trecut”.
Și Ambasadorul Statului Israel în Republica Moldova a venit cu un mesaj în memoria victimelor genocidului evreiesc.
E.S. JOEL LION, ambasadorul nerezident al Israelului: „Supraviețuitori, precum mama mea, ne spun cum se ascundeau în dulapuri sau grote ca să scape de moarte. Cum erau nevoiți să-și facă copiii să tacă, ca naziștii să nu le audă plânsul”.
După ce au fost rostite discursurile, cei prezenți au ținut un minut de reculegere, iar mai apoi au depus flori la Memorialul ”Victimelor fascismului”.
Și reprezentanții Primăriei Chișinău au fost prezenți la evenimentul de comemorare a victimelor Holocaustului.
Anual, la 27 ianuarie este marcată Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. Acest lucru a fost decis prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite, adoptată în 2005.
În Republica Moldova, Ziua naţională de comemorare a victimelor Holocaustului este marcată anual din 2015, conform unei hotărâri aprobate de Parlament.
Holocaustul a fost genocidul evreilor europeni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În perioada anilor 1941-1945, șase milioane de evrei, dintre care 1,5 milioane de copii, au fost exterminați de naziști doar pentru faptul că erau reprezentanții acestei etnii.
În țara noastră, cifra celor omorâți în masă a fost de 300 de mii, potrivit datelor oficiale ale comunității evreiești.