18.3 C
Chișinău

Procuratura Anticorupție nu are suficienți angajați, salariile sunt modeste și este nevoie de un sediu nou. Veronica Dragalin a prezentat raportul instituției pentru anul 2023 | VIDEO

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a prezentat raportul instituției pentru anul 2023. Potrivit ei, peste 300 de dosare și peste 160 de sentințe, majoritatea de condamnare, au fost emise pe parcursul anului trecut. Totodată, Dragalin a menționat că instituția pe care o conduce nu are suficienți angajați, salariile sunt modeste și este nevoie de un sediu nou.

VERONICA DRAGALIN, șefa PA: „Anul trecut am reușit să trimitem în judecată peste 300 de dosare. Când ne uităm la o analiză despre ce fel de infracțiuni am trimis în judecată, vedem că 114 din total au fost pentru infracțiuni de corupție în sfera publică. Am avut 162 de sentințe în privința la 202 persoane, dintre care marea majoritate au fost sentințe de condamnare – 101 din 162”.

Veronica Dragalin a mai spus că instituția pe care o conduce nu are suficienți angajați, iar din acest motiv, funcționarilor existenți le revine un volum mai mare de muncă. Potrivit ei, în prezent, în cadrul instituției activează 143 de persoane, dar ar mai fi nevoie de încă peste 70 de funcționari.

Totodată, Dragalin mai afirmă că salariile sunt foarte modeste. Potrivit ei, un procuror anticorupție ridică un salariu care variază între 28.400 – 29.500, iar acesta ar fi prea mic pentru a atrage specialiștii noi.

La aceeași conferință, șefa PA a mai anunțat că prioritatea instituției este un sediu separat de CNA.

VERONICA DRAGALIN, șefa PA: „Pentru că vrem să majorăm numărul de funcții, să avem persoane care pot lucra și contribui la efortul nostru și în clădirea în care suntem la moment nu mai avem spațiu. E vorba despre un nou sediu pentru că ne dorim să avem un aparat, un colectiv de ofițeri, funcționari și tot restul”.

Veronica Dragalin a fost întrebată la final de o jurnalistă ce sumă a fost întoarsă în țară anul trecut din miliardul furat. Întrebarea i-a fost adresată în limba rusă, iar șefa PA a spus că nu îi poate răspunde.

VERONICA DRAGALIN, șefa PA: „Eu vă rog, puteți adresa în limba română, eu nu vorbesc limba rusă.
– Puteți răspunde în limba română. –
– Ce sumă a fost întoarsă în țară anul trecut din miliardul furat?
– Eu nu înțeleg limba rusă. Puteți adresa întrebarea în scris, o să primiți un răspuns, dar eu la moment nu vă pot ajuta că nici eu nu vorbesc limba rusă”.

În CV-ul Veronicăi Drăgălin, la categoria limbi străine și anume limba rusă, aceasta a indicat nivelul de cunoaștere B1, care înseamnă competențe lingvistice medii, adică vorbitorul poate înțelege multe, poate spune ceva despre subiecte familiare și interese personale, poate vorbi despre experiențe și evenimente, vise, speranțe și obiective.

Amintim că, Veronica Dragalin, care a locuit mai mulți ani și și-a început cariera în Statele Unite ale Americii, a fost numită în funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, fiind investită oficial în data de 5 august 2022, pentru un mandat de cinci ani.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE