4.4 C
Chișinău

Cum a comentat Veronica Dragalin declarațiile avocaților lui Ilan Șor cu privire la refuzul de a-l audia pe Mihail Gofman și ce a declarat despre modificările declarațiilor lui Matei Dohotaru, principalul martor în dosarul furtului miliardului | VIDEO

Procuratura Anticorupție susține că fostul şef-adjunct al Centrului Național Anticorupție pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor, răposatul Mihail Gofman, a fost audiat în cadrul cauzei penale „Laundromat”, nu și în dosarul „Frauda bancară”. Instituția ne-a oferit răspunsul, după ce avocatul Aureliu Colenco a spus că Gofman s-ar fi adresat Procuraturii cu solicitarea de a fi interogat pentru a oferi detalii despre devalizarea sistemului bancar, dar nimeni nu l-a chemat și nu l-a interogat. Gofman însuși a vorbit despre acest lucru în interogatoriul efectuat de avocații lui Șor în 2021.

Într-un răspuns expediat postului nostru de televiziune, Procuratura Anticorupție a confirmat existența unei cereri din partea lui Mihail Gofman pentru a fi audiat.

Instituția susține însă că fostul șef adjunct al CNA a fost audiat în cadrul cauzei penale „Laundromat”, însă nu și în cadrul cauzei penale „Frauda bancară”, din motiv că nu s-a prezentat la citarea Procuraturii.

La acest subiect a răspuns și șefa Procuraturii, Veronica Dragalin, care a menționat că nu cunoaște alte detalii.

VERONICA DRAGALIN, șefa PA: „Întrebarea asta a fost deja răspunsă săptămâna trecută de domnul Iachimovschi, eu nu cunosc toate detaliile”.

Adjunctul Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi a declarat atunci că Mihail Gofman, devenit cunoscut pentru dezvăluirile sale din dosarele Landromat și furtul miliardului, nu s-a prezentat pentru audieri în dosarul frauda bancară, deși și-a exprimat anterior această dorință.

Veronica Dragalin a fost întrebată și despre mărturiile retrase împotriva lui Ilan Șor de fostul șef al Departamentului Supraveghere în cadrul Băncii Naționale a Moldovei, Matei Dohotaru, unul dintre martorii pentru condamnarea politicianului la 15 ani de închisoare.

VERONICA DRAGALIN, șefa PA: „Da eu știu despre acest aspect pentru că am vorbit cu avocații din Statele Unite a lui Matei Dohotaru. Vă pot spune că declarațiile avocațiior făcute aici pentru Ilan Șor, nu sunt corecte, eu nu o să intru într-o polemică publică pe acestă temă. Noi în continuare suntem siguri de probele noastre din dosarul frauda bancară”.

În replică, avocatul lui Ilan Șor, Aureliu Colenco declară că afirmațiile lui Dragalin sunt un abuz juridic.

AURELIU COLENCO, avocat: „Noi ceea ce am spus că Matei Dohotaru s-a dezis practic de declarațiile sale, asta este un adevăr. Dumneaiei abuzează și prin declarațiile sale intimidează judecătorii de la Curtea Supremă, spunând că aceste declarații nu au influiență și nu vor avea influență asupra mersului cazului la CSJ. Asta este inacceptabil, un comportament juridic inacceptabil din partea procurorului Anticorupție”.

Veronica Dragalin susține că, în cazul devalizării băncilor, mai sunt dosare care nu sunt trimise în instanță.

VERONICA DRAGALIN, șefa PA: „Deci investigația în frauda bancară, deci avem episoade care deja au fost trimise în judecată, dar sunt parte din investigație care sunt încă la faza de urmărire penală.
– Câte s-au adunat în judecată, și de ce durează?
– Este vorba despre o singură cauză penală, unde sunt învinuiți peste 60 de persoane. Se depune eforturi în continuare să putem finisa cu prioritate dosare unde, de exemplu am identificat bunuri care pot fi sechestrate, deci punem prioritatea”.

Amintim că, fostul şef-adjunct al Centrului Național Anticorupție pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor, devenit cunoscut pentru dezvăluirile sale din dosarele Landromat și furtul miliardului a decedat în data de 11 ianuarie, în urma unui accident rutier.

Atunci, avocatul Aureliu Colenco spunea că Mihail Gofman urma să depună depoziții în SUA referitor la furtul miliardului, după ce în 2021, acesta a fost interogat de avocați referitor la frauda bancară. Avocatul a mai menționat că Gofman atunci a spus că s-ar fi adresat Procuraturii Generale, Procuraturii Anticorupție, dar și Comisiei Juridice Numiri și Imunități cu solicitarea de a fi interogat pentru a oferi detalii despre furtul miliardului, dar nimeni nu l-a chemat și nu l-a interogat.

Declarațiile lui Gofman au fost prezentate de Aureliu Colenco în cadrul emisiunii PULS de la Canal 5.

MIHAIL GOFMAN, fostul şef-adjunct al CNA: „Eu care primul trebuia să fie audiat pe Laundromat, care trebuia să fiu audiat pe furtul miliardului, pe mine nimeni nu mă cheamă. Toți menționează că eu nu sunt credibil. Dacă eu nu sunt credibil, de ce se folosesc de documentele mele din 2013?”.

Președintele Comisiei Juridice Numiri și Imunități de atunci, Olesea Stamate a negat faptul că Gofmam ar fi solicitat să fie interogat pe cazul dispariţiei miliardului din sistemul bancar moldovenesc.

Ce ține de fostul șef al Departamentului Supraveghere în cadrul Băncii Naționale a Moldovei, Matei Dohotaru, unul dintre martorii cheie pentru condamnarea lui Ilan Șor la 15 ani de închisoare, în data de 20 decembrie, presa americană a scris că și-ar fi retras mărturiile depuse anterior împotriva politicianului. Informația a fost confirmată pentru postul nostru de televiziune și de unul dintre avocații lui Ilan Șor, care susține că va contesta în instanță condamnarea clientului său.

La câteva zile, decizia a fost publicată și de Tribunalul Districtului Columbia, din Statele Unite. Verdictul se referă la faptul că martorul pentru condamnarea politicianului, fostul șef al Departamentului Supraveghere în cadrul Băncii Naționale a Moldovei, Matei Dohotaru, și-a retras parțial mărturiile depuse anterior împotriva lui Șor. Dohotaru a fost interogat de instanța americană la solicitarea avocaților lui Șor.

Potrivit deciziei Instanței americane, Dohotaru nu a putut confirma că știa despre așa-zisele probe pe care le avea în posesie și pe care le-a furnizat împotriva lui Ilan Șor în 2017. La acea vreme, în timpul mărturiei sale, Dohotaru a declarat că pentru rambursarea creditului în banca moldovenească, de unde banii, cum a afirmat, ar fi fost furați de Șor, au fost utilizate surse fictive.

Potrivit avocaților lui Ilan Șor, mărturia lui Dohotaru a devenit o parte importantă a probelor, care au stat la baza condamnării politicianului de către Curtea de Apel Chișinău. Apărătorii lui Ilan Șor susțin că documentele din SUA vor fi prezentate Curții Supreme de Justiției, pentru a contesta condamnarea fostului deputat, iar dacă magistrații nu vor recunoaște probele, se vor adresa la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Amintim că, pe 13 aprilie, curent Ilan Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare de Curtea de Apel Chișinău în dosarul Furtului Miliardului pentru două infracțiuni: escrocherie și spălare de bani. Decizia în acest caz este definitivă și executorie. Șor se declară nevinovat.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE