18.3 C
Chișinău

Un copil din raionul Orhei, diagnosticat cu rujeolă. ANSP: Alte trei cazuri suspecte, sunt în proces de investigare | VIDEO

Un copil de 8 ani din raionul Orhei a fost diagnosticat cu rujeolă, anunță Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Alte trei cazuri suspecte, care sunt în proces de investigare, au fost înregistrate la copii din raioanele Fălești, la un copil de 3 ani, la un alt micuț de 9 luni din Orhei și la Ceadîr-Lunga, la un minor de 9 ani.

Cazurile menționate, inclusiv cel confirmat, nu au legătură epidemiologică, mai spune ANSP.

În cazul copilului confirmat, boala s-a manifestat într-o formă ușoară, iar persoanele care au intrat în contact cu el se află sub monitorizarea medicului de familie.

ANSP reiterează că vaccinurile sunt disponibile gratuit și pot fi administrate la medicul de familie. În prezent, vaccinul este într-o cantitate suficientă, în stoc fiind peste 100 mii de doze destinate copiilor eligibili pentru vaccinare sau celor care anterior nu au fost vaccinați.

Părinții sunt îndemnați să revadă calendarul de vaccinare, iar în cazul neefectuării vaccinurilor, să se informeze și să imunizeze copilul. Vaccinarea este unica metodă prin care părinții își pot proteja copiii, deoarece tratament specific acestei infecții nu există.

Rujeola este considerată o infecție extrem de contagioasă care se transmite pe calea aeriană, de la persoana bolnavă. Se manifestă prin debut brusc cu febră înaltă, inițial cu conjunctivită, lacrimare, eliminări din nas, tuse uscată și pete roșii pe piele, care apar în regiunea feței și a gâtului, apoi se extind pe tot corpul.

Pe parcursul anilor 2021 și 2022, nu au fost înregistrate cazuri de rujeolă, iar în 2023, au fost confirmate trei cazuri, mai anunță ANSP.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE