24.4 C
Chișinău

Precizările Procuraturii Anticorupție, după ce procurorii au cerut șapte ani de închisoare pentru Vlad Filat: Ședință a fost amânată pentru 27 februarie | VIDEO

Procuratura Anticorupție a venit cu precizări, după ce procurorii au cerut șapte ani de închisoare, în dosarul în care fostul premier, Vlad Filat este învinuit de spălare de bani în proporţii deosebit de mari.

Într-un comunicat emis se spune că la 19 ianuarie 2024, au avut loc dezbateri judiciare în cadrul cauzei penale, de comiterea infracțiunii de spălare de bani.

În cadrul dezbaterilor, acuzatorul de stat a solicitat aplicarea în privința inculpatului a pedepsei cu închisoarea pe un termen de 7 ani, cu ispăşirea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis și a încasa de la Vladimir Filat și a trece forțat și gratuit în contul statului contravaloarea banilor ce au constituit obiectul spălării banilor în sumă de aproximativ 13 milioane de lei.

Ședință a fost amânată pentru 27 februarie 2024, ora 16:15 pentru replici și ultimul cuvânt al inculpatului.

Potrivit Procuraturii, cauza penală a fost expediată pentru examinare la  Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani în ianuarie 2019.

Vladimir Filat nu și-a recunoscut vinovăția, iar pentru infracțiunea de spălare de bani, riscă pedeapsa cu închisoare de la 5 la 10 ani.

Fostul premier a scris pe pagina sa de Facebook că dosarul este la indicația președintelui Maia Sandu și a partidului de guvernare. Președinția și reprezentanții puterii nu au comentat acuzațiile.

Anterior, atât șeful statului cât și reprezentanții puterii au negat categoric orice imixtiune în actul justiției. Purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Violina Moraru, ne-a spus că Procuratura este o instituție apolitică și își exercită atribuțiile în strictă conformitate cu prevederile legale, fără a admite ingerințe în activitatea sa.

Amintim că, Vlad Filat a executat patru ani și 2 luni de închisoare în dosarul de trafic de influență și luare de mită în care a fost condamnat la nouă ani de închisoare. Instanța i-a recompensat astfel deținerea în „condiții inumane și degradante”.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE