4.2 C
Chișinău

Petiție semnată de 4 800 de mame și tați din capitală, care cer să fie găsiți bani pentru finanțarea grupelor cu program prelungit, a ajuns la Primărie. Reacția municipalității | VIDEO

La Primărie a ajuns petiția părinților solidari, semnată de 4 800 de mame și tați din capitală, care cer administrației locale să găsească bani pentru finanțarea, în continuare, a grupelor cu program prelungit pentru toți copiii din clase primare din Chișinău. Potrivit lor, resurse pot fi luate din bugetul pentru servicii juridice sau măsuri culturale și nu doar. Reacția reprezentanților primăriei o vedeți în material.

Petiția prin care Primăriei i se cere să finanțeze în continuare grupele cu program prelungit, pentru copiii din clase primare din Chișinău, a fost depusă de către directorul executiv al organizației „Părinți Solidari”, Ala Revenco, împreună cu un grup de părinți. Aceasta a declarat că primarul Ion Ceban are de unde lua surse pentru susținerea grupelor.

Potrivit ei, 11 milioane pot fi luate din bugetul pentru masuri culturale, iar alte 12 milioane pot fi luate de la servicii juridice.

ALA REVENCO, director executiv: „Deci, primăria municipiului Chișinău nu are bani pentru a achita serviciile grupei cu program prelungit pentru copii, dar are bani să dea 12 milioane pentru a contracta avocați și a da presa în judecată. Sunt 11 milioane cu care a fost crescut bugetul pentru măsuri culturale, nici măcar nu trebuie să taie din el, pur și simplu să nu-l mărească în acești ani și vor avea încă o economie de 11 milioane”.

Revenco mai propune primăriei să renunțe la cele 5 milioane de lei pentru fertilizarea in vitro, menționând că dacă nu are bani pentru susținerea copiilor, pentru ce să mai finanțeze nașterea altora.

Spun că vor insista pentru ca primăria să asigure în continuare acetse cheltuieli și părinții veniți la primărie.

„Eu vreau să avem o generație care cu adevărat să ne mândrim cu ea, nu să spunem copii lăsați azi, generația de mâine care ne vor lăsa pe noi”.

„Noi vom continua să luptăm pentru ce ne aparține, pentru că încă odată repet, acesta este dreptul nostru, noi vrem numaidecât să vedem revizuirea deciziei”.

Am contactat consilierul pe comunicare al primarului general, Natalia Ixari, pentru o reacție la acest protest

NATALIA IXARI, consilier pe comunicare al primarului general: „Este un serviciu care este doar în Chișinău, nu mai există nicăieri în țară și nicăieri probabil în orașele europene pe care le cunoaștem. A fost un serviciu unde …a venit cu un suport atât primăria cât a fost și un suport din partea părinților, sume de până la 300 până la 1200-1300 de lei lunar. Respectiv și primăria și părinții achitau. A fost luată această decizie, masa rămâne masă, părinții după noua metodologie vor achita un preț unic pentru trei ore, respectiv pentru șase ore și probabil este o sumă mult mai mică de ceea ce achitau părinții pană acum”.

Am rugat-o pe Ixari să ne comenteze și afirmația lui Revenci privind surse posibile de finanțare, dar aceasta nu ne-a răspuns deocamdată la mesajul expediat.

Amintim că ieri, primarul a declarat că autoritățile municipale își asumă plata integrală pentru grupele cu program prelungit pentru circa 6000 de copii din familii social vulnerabile, care beneficiază și de mese gratuite. El a adăugat că restul părinților vor fi obligați să plătească între 360 și 690 de lei pe lună, în funcție de numărul de ore.

Anterior, primarul Ion Ceban acuza autoritățile centrale de finanțare insuficientă și le chema să aloce bugetului municipal mai mulți bani din cel central pentru contribuții sociale. El declara că municipiul Chișinău varsă în Trezorerie 23 de miliarde de lei la bugetul național, însă doar 2,8 miliarde de lei sunt întoarse înapoi în bugetul municipal.

În reacție, Ministerul Finanțelor menționa că în bugetul de stat pe anul 2024 nu s-a redus cuantumul contribuțiilor la bugetul municipal al municipiului Chișinău, ci, pe dimpotrivă, a fost majorat cu aproximativ 39,5 milioane lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE