24.4 C
Chișinău

Nordgaz Furnizare a propus cum să facă piața gazelor mai transparentă și a relatat despre cum ar putea fi restabilită licența companiei | VIDEO

Nordgaz Furnizare lansează publicarea unui barometru săptămânal al pieței gazelor naturale. Potrivit întreprinderii, acest lucru va elimina manipulările în jurul prețului de piață al combustibilului. În replică, șeful de la Moldovagaz susține că pe lângă prețul de cumpărare a gazelor sunt și alte costuri care sunt incluse în tarif.

Într-un comunicat emis de Nordgaz Furnizare se spune că, operatorul va publica în fiecare vineri pe site-ul său informații despre prețurile gazelor la principalul hub de gaze din Europa.

„Ne străduim să facem prețul gazelor naturale în Moldova cât mai transparent, eliminând posibilele manipulări cu prețul gazului. Dacă fiecare consumator de gaze își cunoaște costul și cum se schimbă, el va înțelege ce se va întâmpla cu costurile sale cu gazul – vor crește sau vor scădea, va plăti mai mult decât prețurile pieței sau la prețurile pieței”, declară directorul companiei, Alexandru Grosu.

Potrivit lui, barometrul de gaz va reflecta media săptămânală a cotației TTF, care sunt în mod tradițional exprimate în euro pe megawat oră. Pentru comoditate însă, va fi publicată și o cotație în euro pe mia de metri cubi.

Totodată, Nordgaz Furnizare va monitoriza și publica în mod regulat prețul mediu pe săptămână la gaz la bursa din România și prețul gazului în depozitele subterane de gaze din Ucraina.

„Credem sincer că transparența prețurilor la gaze ne va permite să depășim orice manipulare în jurul acestei probleme în Moldova și va oferi consumatorilor mai multe cunoștințe despre cum funcționează piața”, este convins Alexandru Grosu.

Contactat de noi pentru o reacție, șeful de la Moldovagaz declară că e dreptul companiei să publice orice informații, dar a atras atenția că pe lângă prețul de cumpărare a gazelor sunt și alte costuri care sunt incluse în tarif.

VADIM CEBAN, președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz: „Treaba lor, să publice ce vor. Acesta este businessul lor, noi avem agenda noastră și noi activăm conform programului nostru de activitate. Pe lângă costul pieței, mai sunt și alte costuri… pe lângă prețul de procurare, mai sunt costuri de transport, distribuție, rentabilitatea furnizorului și aceste sunt publicate pe pagina web al ANRE. Este lucru intern al acestui operator și nu am ce comenta aici. Cotațiile dacă vorbim de burse sunt afișate în diferite surse. De aceea, consumatorii își aleg orice sursă de informare”.

Potrivit Nordgaz Furnizare, publicarea barometrului pieței gazelor naturale este un proiect comun al întreprinderii și Asociației Furnizorului de Energie din Ucraina.

În noiembrie anul trecut, Nordgaz Furnizare a devenit membru al acestei Asociații, care oferă companiei dreptul de a efectua tranzacții pe piața angro de gaze din Ucraina.

„De asemenea, înainte de 9 februarie, ținând cont de termenele de revizuire a documentelor stabilite de legislația Republicii Moldova, Agenția Națională pentru Reglementarea Energiei a Moldovei trebuie să ia în considerare aplicarea NORDGAZ FURNIZARE pentru includerea în Registrul Participanților la Comerțul En-gros Natural. Piața gazelor din Moldova. Lipsa înregistrării în Registrul Participanților la Piața Angro de Gaze din Moldova este singurul obstacol în calea restabilirii licenței companiei”, se mai spune în comunicatul emis de Nordgaz Furnizare.

Am solicitat un comentariu la ANRE, dar purtătorul de cuvânt a instituției, Galina Sanduța ne-a spus că ANRE nu comentează declarațiile Nordgaz Furnizare.

Amintim că, Nordgaz Furnizare s-a angajat să livreze gaz consumatorilor cu 10 lei per metru cub. În data de 22 decembrie însă, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a suspendat licența companiei pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale pentru un termen de 3 luni.

Decizia a fost emisă în baza sesizării din partea operatorului sistemului de transport al gazelor naturale SRL „Vestmoltransgaz” care a informat că, deși furnizorul „Nordgaz Furnizare” S.R.L. încă nu dispune de cantități de gaze injectate sau rezervate în sistemul național al gazelor naturale, acesta a început livrarea neautorizată a gazelor naturale către consumatorii săi, extrăgând volumele din sistemul gazier al Republicii Moldova.

De cealaltă parte, NordGaz Furnizare spune că „inacțiunea VESTMOLDTRANSGAZ a condus la formarea unui dezechilibru în sistemul de transport al gazelor din Republica Moldova în cantitate de 19 metri cubi de gaze”. În plus, potrivit comunicatului

ANRE, „Nordgaz Furnizare” nu a fost înregistrată, conform prevederilor legale, în registrul special al participanților angro pe piața gazelor naturale și nu a expediat o cerere în acest sens agenției. Nordgaz Furnizare susține, la rândul său, că nu a comercializat gaze pe piața angro a Moldovei. Ea aducea propria resursă în țară, dar a depus totuși pachetul de documente solicitat pentru înregistrarea în acest registru.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE