24.4 C
Chișinău

„Manipulare”. Reacția fermierilor la declarațiile Ministerului Agriculturii privind subvenționarea dobânzilor la credite | VIDEO

Asociația Forța Fermierilor susține că reacția publică a Ministerului Agriculturii la solicitarea privind achitarea datoriilor la subvenționarea dobânzilor la credite până la 31 martie a conținut multe elemente de manipulare. Într-un comunicat emis se spune că organizația nu a cerut nicio derogare de la procedurile autorizării și achitării subvențiilor, ci a solicitat urgentarea acestora.

Potrivit fermierilor, dosarele pentru compensarea dobânzilor creditelor bancare și nebancare au fost depuse la Agenția Intervenții și Plăți pentru Agricultură în perioada augustseptembrie 2023 și au fost printre primele ce țin de subvenționare în anul 2023. Conform sistemului «primul venit-primul servit» ajutorul urmează să fie oferit înainte de subvențiile investiționale și cele pe etape. ”Cei din Ministerul Agriculturii cunosc foarte bine acest lucru”, spun producătorii.

Tot ce am cerut noi pentru toți agricultori, indiferent de apartenența la asociație, ca aceste datorii la subvenționarea dobânzilor să fie achitate nu în vară, cum a fost în anul precedent, ci până la 31 martie, ținând cont de situația deplorabilă financiară a mai multor fermieri mici și mijlocii, care nu așteaptă alte subvenții în afară de cele cu compensarea dobânzilor. Solicitare noastră a fost înaintată și în contextul că mulți ani auzim despre necesitatea reformării AIPA astfel încât să fie accelerate toate procedurile de procesare și achitare a dosarelor de subvenționare”.

În replică, Ministerul Agriculturii declară că ”AIPA a recepționat în anul 2023 – 2971 cereri in suma de peste 376 de milioane lei, pentru subvenționarea dobânzilor la credite. Procesul de achitare a început și au fost achitate deja 548 cereri pe credite în suma de 79.6 milioane lei și acest proces este în desfășurare”.

Reacția fermierilor vine după ce luni, Ministerul Agriculturii a emis un comunicat în care a spus că AIPA tratează cu responsabilitate toți fermierii și nu acumulează datorii față de agricultori.

Instituția a mai informat că, se respectă cu strictețe principiul primul venit-primul servit în legătură cu autorizarea plăților de subvenționare și a atras atenția că, acordarea priorității unor măsuri, în defavoarea altora și înafara principiului primul venitprimul servit este o acțiune discriminatorie față de agricultori.

”Ministerul și AIPA nu vor face derogări de la principiul echității în acordarea sprijinului financiar, din respect pentru toți agricultorii din țară”, a precizat instituția. Amintim că, pe parcursul anului trecut, agricultorii au protestat în centrul Capitalei şi pe traseele naţionale. Aceștia au cerut introducerea unui moratoriu la calcularea penalităților bancare și alocarea a 500 de milioane de lei pentru compensarea pierderilor cauzate de secetă.

Purtătorul de cuvânt al Executivului Daniel Vodă a declarat atunci că autoritățile ajută țintit fermierii și nu doar membrii unei singure asociații, inclusiv prin debursarea subvențiilor, care în 2023 au constituit 1,9 miliarde de lei, TVA rambursat, dar și obținerea certificatelor de forţă majoră.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE