17.7 C
Chișinău

22 de conturi bancare, șase apartamente și o casă: Ce venituri a obținut în România și unde locuiește în Moldova, noul guvernator al BNM, Anca Dragu | VIDEO

O casă, șase apartamente și 22 de conturi curente şi depozite bancare – sunt datele din cea mai recentă declarație de avere a noului șef al Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, numită în funcție în decembrie. Dragu a prezentat documentul pentru anul trecut, publicat pe site-ul Autorității Naționale de Integritate. Mai multe detalii, în materialul ce urmează.

Cetăţeana României și a Republicii Moldova Anca Dragu, noul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, conform legii a depus declarația de avere și interese personale pentru anul trecut.

În această perioadă ea a avut venituri din salariul de senator român de peste 28 de mii de euro, din activitatea didactică – 368 de euro, iar din locațiunea locuinţelor – peste 24.400 de euro.

Familia Dragu deține o casă cu o suprafață de 109 m.p. și o valoare de 5 milioane euro, șase apartamente cu o valoare totală de aproape 775 mii euro, precum şi două terenuri intravilane cu suprafaţa de 273 si 277 m.p. Anca Dragu a declarat și două automobile: Honda de 2 000 EUR, și Mercedes de 28 500 EUR. Guvernatorul BNM a mai declarat și 22 de conturi curente și depozite bancare.

Canal 5 a întrebat Banca Națională dacă şefa institiţiei a beneficiat de locuință de serviciu sau dacă închiriază desinestătător ori a cumpărat-o, precum și dacă i-a fost pus la dispoziție automobil de serviciu, şi dacă, câte anume.

Purtătoarea de cuvânt a BNM, Rodica Teleucă, ne-a spus că „Banca Națională a Moldovei nu oferă facilități de cazare sau alte beneficii speciale”.

Anca Dragu, a fost numită în funcția de șefă a BNM în data de 22 decembrie, de Parlamentul de la Chișinău. Hotărârea a fost votată de 58 de deputați PAS.

Deoarece acest fotoliu poate fi ocupat doar de un cetăţean al Republicii Moldova, Dragu a obținut cetățenia statului nostru prin procedură simplificată.

Potrivit Wikipedia, Anca Dragu are 51 de ani, s-a născut în București. A studiat la Academia de Studii Economice din capitala României, universităţile Georgetown şi George Washington din SUA, Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București.

Este licențiată în Finanţe, master în politici publice şi doctor în științe economice.

Pe lângă economist în cadrul Băncii Naționale a României și a Fondului Monetar Internațional, a fost analist economic în cadrul Comisiei Europene, post la care renunță pentru a ocupa aproape doi ani, fotoliul de Ministru al finanțelor publice în Guvernul de la Bucureşti.

La alegerile parlamentare din 2020, câștigă un fotoliu de senator în circumscripția București din partea Alianței USR-PLUS și este aleasă Președinte al Senatului României, dar revocată în mai puţin de un an.

Fotoliul de guvernator al BNM a rămas vacant în 21 decembrie, după ce Octavian Armașu a fost revocat cu voturile a 81 de deputați PAS și ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Hotărârea a intrat în vigoare din momentul adoptării.

Potrivit documentului, Armașu a fost revocat din funcție deoarece nu a generat rezultate în ceea ce privește recuperarea miliardului sustras din mai multe bănci moldovenești.

Anca Dragu a spus că în fruntea BNM se va asigura că țara are un sistem financiar nu doar rezistent la crize, ci și capabil să contribuie la creștere economică sustenabilă și dezvoltarea țării, un sistem bancar compatibil cu spațiul european.

Potrivit legii, guvernatorul Băncii Naționale este numit pentru un mandat de șapte ani.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE